Σε ιστορική διακήρυξη του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των γυναικών, κατέληξαν Μουσουλμανικά και Δυτικά κράτη, ξεπερνώντας ριζικές διαφωνίες. Σύμφωνα με τη διακήρυξη των Ηνωμένων Εθνών, τα κράτη συμφώνησαν σε κοινό κώδικα συμπεριφοράς για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και των νεαρών κοριτσιών.

Τις επιφυλάξεις τους σχετικά με τη διακήρυξη, εξέφρασε το Βατικανό και αρκετά Μουσουλμανικά κράτη. Ωστόσο, δεν εμπόδισαν την υιοθέτηση της, την Παρασκευή, από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

Μολονότι, η διακήρυξη δεν αποτελεί δεσμευτική συμφωνία, διπλωμάτες και οργανώσεις για τα δικαιώματα των γυναικών, υποστηρίζουν ότι το κύρος της διακήρυξης είναι μεγάλο και θα ασκήσει πίεση για τη βελτίωση των συνθηκών ζωής εκατομμύρια γυναικών και νέων κοριτσιών, σε ολόκληρο τον κόσμο.

Η συμφωνία καλεί τα κράτη να «καταδικάσουν αυστηρά» όλες τις μορφές βίας ενάντια στις γυναίκες και στα κορίτσια, και να μην χρησιμοποιούν παραδόσεις ή θρησκευτικές πεποιθήσεις σαν δικαιολογία για να αποφύγουν τις υποχρεώσεις τους, όπως αυτές οροθετούνται στη διακήρυξη.

Η Ρωσία, το Βατικανό, το Ιράν και άλλες μουσουλμανικές χώρες εξέφρασαν αντιρρήσεις σχετικά με δικαιώματα αναπαραγωγής.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook