Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι αρνητικό (credit negative) για τις τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ οι επιπτώσεις στις αξιολογήσεις (ratings) των χωρών είναι αβέβαιες, αναφέρει σε έκθεσή του o οίκος αξιολόγησης Moody’s.

Όπως επισημαίνει ο οίκος στην εβδομαδιαία ανασκόπηση των αγορών, η απόφαση να επιβληθούν απώλειες στους καταθέτες σηματοδοτεί τη βούληση των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης να διακινδυνεύσουν ακόμα και την αναταραχή στις αγορές προκειμένου να προωθήσουν τους πολιτικούς τους στόχους.

«Η απόφαση να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες σηματοδοτεί την πρόθεση των φορέων χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης να διακινδυνεύσουν ευρύτερη αναταραχή στις αγορές προκειμένου να προωθήσουν άλλους στόχους πολιτικής», σημειώνεται.

Η Moody's εκτιμά ότι αυξάνεται ο κίνδυνος φυγής καταθέσεων από περιφερειακά τραπεζικά συστήματα, ωστόσο σημειώνει ότι η συμφωνία του Eurogroup αντανακλά την επιθυμία των κυβερνήσεων να αποφύγουν τη χρεοκοπία εκτός της Ελλάδας και είναι συνεπής με τις δηλώσεις των τελευταίων μηνών ότι η Ελλάδα είναι μια μοναδική περίπτωση.

Με την απομάκρυνση του κινδύνου αναδιάρθρωσης χρέους προς το παρόν, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει ότι μειώνεται ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης στις αγορές και εκτιμά ότι επιβεβαιώνεται η θέση του πως οι φορείς χάραξης πολιτικής θα κάνουν ότι χρειαστεί για να διατηρηθεί η Νομισματική Ένωση στην υπάρχουσα μορφή της, όπως το έχουν πράξει μέχρι σήμερα.

«Απομακρύνοντας το ρίσκο μιας αναδιάρθρωσης (σ.σ. κρατικού χρέους) για την ώρα, η συμφωνία μειώνει το ρίσκο μετάδοσης για τις κρατικές πιστωτικές αγορές και υποστηρίζει τη βασική μας υπόθεση ότι οι φορείς χάραξης πολιτικής στην Ευρωζώνη θα δράσουν για να διατηρήσουν τη Νομισματική Ένωση στην τρέχουσα μορφή της, όπως έχουν κάνει μέχρι τώρα», αναφέρεται στην έκθεση.

 

in.gr