Πρόγραμμα δωρεάν φρούτων και φρουτοσαλάτας, εφαρμόζει φέτος σε 3.522 σχολεία της χώρας το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Στο Ηράκλειο της Κρήτης όμως, το μάθημα υγιεινής διατροφής έγινε με σάπια φρούτα.

Όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, οι 148 μικροί μαθητές σε ένα σχολείο του Ηρακλείου που άνοιξαν τα κουτιά με τα φρούτα, δεν πίστευαν στα μάτια τους. «Πρόκειται για μια απαράδεκτη ενέργεια. Δεν είναι δυνατόν να μοιράζονται –ούτε κατά λάθος- κουτιά με τρόφιμα ακατάλληλα για να καταναλωθούν», ανέφερε μία δασκάλα.

Πηγές, που επικαλείται το δημοσίευμα, εικάζουν ότι επειδή το πρόγραμμα καθυστέρησε να υλοποιηθεί, οι μειοδότες ίσως αναγκάστηκαν να φέρουν αχλάδια από το εξωτερικό, καθώς τα συγκεκριμένα φρούτα είχαν εξαντληθεί στην ελληνική αγορά, και ίσως με τις καθυστερήσεις από τη μεταφορά να χάλασαν.

Επίσης, πηγές επισημαίνουν ότι «πρόκειται για ένα κοινοτικό πρόγραμμα προϋπολογισμού άνω των 3 εκατομμυρίων ευρώ, που διαχειρίζεται μία συγκεκριμένη εταιρία, ασχέτως αν έδωσε το έργο σε εργολάβους. Οποιαδήποτε εταιρία θα είχε πληρώσει τσουχτερό πρόστιμο για παραβάσεις κανονισμών». Μεταξύ άλλων, τονίζουν ότι δεν τηρήθηκαν οι συνθήκες τυποποίησης, αποθήκευσης, μεταφοράς και σήμανσης για ιχνηλασιμότητα.

enet.gr