Οι συνέπειες του πυρηνικού δυστυχήματος της Φουκουσίμα, από την άποψη της σοβαρότητας, τοποθετούνται ανάμεσα σε εκείνες από το δυστύχημα του Τσέρνομπιλ και εκείνου του Three Mile Island, δήλωσαν σήμερα ειδικοί του ΟΗΕ, διευκρινίζοντας πάντως ότι δεν έχουν ακόμη λάβει επαρκή στοιχεία για να προβούν σε μια ολοκληρωμένη αξιολόγηση.

Η εδρεύουσα στη Βιέννη Επιστημονική Επιτροπή του ΟΗΕ για τις επιπτώσεις της ατομικής Ακτινοβολίας (UNSCEAR) ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να μελετήσει τις επιπτώσεις στην υγεία της πυρηνικής κρίσης στην Φουκουσίμα μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.

Η Επιτροπή ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τα αποτελέσματα της παρακολούθησης από Ιάπωνες επιστήμονες παιδιών για καρκίνο του θυρεοειδούς, ο οποίος αυξήθηκε στην εν λόγω ηλικιακή ομάδα στην Ουκρανία μετά την καταστροφή του Τσέρνομπιλ το 1986, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος της UNSCEAR, Βόλφγκανγκ Βάις.

Η UNSCEAR θα επιθυμούσε επίσης να εξετάσει τους εργαζομένους στην πληγείσα πυρηνική μονάδα της Φουκουσίμα που δέχτηκαν δόσεις ακτινοβολίας σε «εύρος όπου βλέπουμε κινδύνους σε επιδημιολογικές μελέτες».

Σε ότι αφορά τις άλλες συνέπειες, ο Βάις σημείωσε ότι «έχουμε εντοπίσει ίχνη ιωδίου στην ατμόσφαιρα σε όλον τον κόσμο τώρα».

Αν και οι συνέπειες αυτές ήταν πιο σοβαρές απ\’ ότι το 1979 στο Three Mile Island στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου λίγη ραδιενέργεια απελευθερώθηκε μετά την τήξη του αντιδραστήρα, ο Βάις είπε ότι ήταν πολύ κάτω από τις ευρέως φάσματος συνέπειες του Τσέρνομπιλ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook