Το Ταρού είναι ένα ιαπωνικό παραθαλάσσιο χωριό στη νήσο Χονσού το οποίο βρέθηκε στο επίκεντρο του φονικού τσουνάμι που χτύπησε τις βορειοανατολικές ακτές της Ιαπωνίας μετά τον σεισμό των 8,9 βαθμών της κλίμακας ρίχτερ στις 11 Μαρτίου.

Πριν το πέρασμα του τσουνάμι οι κάτοικοί του αισθάνονταν ασφαλείς πίσω από το ύψους 10 μέτρων τείχος που είχαν «στήσει» μπροστά στη θάλασσα σε μια προσπάθεια να προστατευτούν από τη μανία της φύσης. Για τους περισσότερους Ιάπωνες το Ταρού αποτελούσε μια «σύγχρονη πόλη καλά προστατευμένη από το τσουνάμι».

Έχοντας ήδη βιώσει τη μανία της φύσης δύο φορές στο παρελθόν, οι κάτοικοί του παραθαλάσσιου χωριού ξεκίνησαν να χτίζουν το τείχος πριν από 80 χρόνια. Το 1895 είχαν δει τα ορμητικά νερά να προκαλούν τον θάνατο στο 80% του πληθυσμού και το 1933 να εξαφανίζουν τα 500 από τα 560 σπίτια. Εκείνη τη χρονιά οι επιζήσαντες αποφάσισαν να χτίσουν το τείχος για το οποίο χρειάστηκαν συνολικά 30 χρόνια μέχρι να ολοκληρωθούν οι μελέτες και τα έργα.

Δείτε το video…

«Το τσουνάμι πέρασε το τείχος πολύ άνετα. Ήταν τέσσερα μέτρα ψηλότερο, τουλάχιστον 15 μέτρα σε ύψος. Το σπίτι μου βρισκόταν εκεί κάτω», αναφέρει κάτοικος της περιοχής, δείχνοντας ένα σημείο γεμάτο συντρίμμια.

Το «θαλάσσιο» τείχος του Ταρού θεωρούταν ένα από τα πιο δυνατά και ανθεκτικά κατασκευαστικά έργα ενάντια σε τσουνάμι παγκοσμίως. Τα μεγάλα κύματα όμως κατάφεραν να το περάσουν, καταστρέφοντας την πλειοψηφία των σπιτιών, με τις φωτιές που ακολούθησαν να ολοκληρώνουν την εικόνα της απόλυτης καταστροφής.

Αρκετοί εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι το τείχος σε συνδυασμό με τα βουνά πίσω από το χωριό δημιούργησαν μια λίμνη μέσα στην οποία πνίγηκαν αρκετοί από τους κατοίκους του χωριού.


zougla

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook