Δόθηκε στη δημοσιότητα το πρόγραμμα του Εορτασμού Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου

Αναλυτικά:

Α΄ Γ Ε Ν Ι Κ Α

1.Από την 8η πρωινή της 23ης μέχρι και τη δύση του ηλίου της 25ης Μαρτίου 2013, ορίζεται γενικός σημαιοστολισμός των Δημοσίων, Δημοτικών καταστημάτων και των καταστημάτων ΝΠΔΔ και ΙΔ και των πλοίων που ναυλοχούν στα λιμάνια Σούδας και Χανίων.

2.Φωταγώγηση όλων των Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, των Καταστημάτων ΝΠΔΔ και των τραπεζών, τις βραδινές ώρες της 24ης και της 25ης Μαρτίου 2013 και των σκαφών του Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Σούδας.

Β΄ Ε Ι Δ Ι Κ Α

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22 Μαρτίου 2013

Ώρα 11:00

Προσκύνημα αντιπροσωπειών της σπουδάζουσας και μαθητιώσας νεολαίας, προσκόπων και οδηγών στο Ηρώο της πόλης, όπου θα προσέλθουν με επικεφαλής το διδακτικό προσωπικό και τους βαθμοφόρους.

Στη τελετή θα παραστούν εκπρόσωποι των Αρχών.

Στην αρχή θα ψαλεί επιμνημόσυνη δέηση και στη συνέχεια θα γίνει κατάθεση στεφάνων από αντιπροσωπείες μαθητών Δημοτικής, Μέσης, Τεχνικής Εκπ/σης, σπουδαστών Ανώτερων και Ανωτάτων Σχολών, Προσκόπων και Οδηγών.

Η μετάβαση στο χώρο του Ηρώου, η παράταξη κλπ. θα γίνει με τη φροντίδα των καθηγητών Φυσικής Αγωγής και των Δ/ντών των σχολείων, που θα συντονίζονται από την Υπεύθυνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Δ/νσης Β/θμιας Εκπ/σης.

Κατά τη διάρκεια της τελετής θα παραταχθεί τιμητική φρουρά με μουσική των Ενόπλων Δυνάμεων για την απόδοση των τιμών.

Επίσης θα γίνουν εορταστικές εκδηλώσεις στα σχολεία Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών.

Ώρα 13:00

Σε όλες τις Δημόσιες Υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, οργανισμούς Δημοσίου και Ιδ. Δικαίου, σε ειδικές συγκεντρώσεις και από κατάλληλους ομιλητές θα γίνουν ομιλίες με τις οποίες θα αναλύεται και θα εξαίρεται η εθνική σημασία της Επετείου.

ΔΕΥΤΕΡΑ 25 Μαρτίου 2013

Ώρα 08:00

Επίσημη έπαρση της Σημαίας στο Φρούριο Φιρκά.

Ώρα 10:45

Επίσημη Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου στην οποία θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ.κ. Δαμασκηνός.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η κ. Ευγενία Παπαδομαρκετάκη, Διευθύντρια του 8ου Δημοτικού Σχολείου Χανίων.

Ώρα 11:40

Επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Πεσόντων.

Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Βουλευτές του Νομού, τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, το Διοικητή της V Μεραρχίας Κρητών εκ μέρους των Ενόπλων Δυνάμεων, το Δήμαρχο Χανίων, το Γενικό Αστυνομικό Δ/ντή Περιφέρειας Κρήτης, την Ένωση Αναπήρων και Θυμάτων πολέμου και εκπροσώπους των παραρτημάτων των αναγνωρισμένων Αντιστασιακών Οργανώσεων και όποιον άλλο θα ήθελε να τιμήσει τους ηρωικούς πεσόντες.

Τα στέφανα με ευθύνη των φορέων να ευρίσκονται μια ώρα τουλάχιστον νωρίτερα στο χώρο του Ηρώου, αφού δηλώσουν έγκαιρα στο γραφείο Τύπου της Π.Ε. Χανίων το όνομα και την ιδιότητα του εκπροσώπου τους.

Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των Πεσόντων υπέρ της Πατρίδας.

Ανάκρουση Εθνικού Ύμνου.

Ώρα 12:00

Παρέλαση (στο συνήθη τόπο παρελάσεων) τμημάτων Αναπήρων και Θυμάτων Πολέμου, Οργανώσεων και Σωματείων, Οργανώσεων με τοπικές ενδυμασίες, Σχολείων, Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών, Οδηγών, Προσκόπων και Ενόπλων Δυνάμεων.

Τα της ιεροτελεστίας παρακαλείται να αναλάβει η Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας και Αποκορώνου, τα της παράταξης στο Ναό και στο χώρο του Ηρώου η V Μεραρχία Κρητών, τα της τάξης εντός και εκτός του Μητροπολιτικού Ναού και στους χώρους του Ηρώου και της παρέλασης η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων.

Το συντονισμό όλων των παραπάνω εκδηλώσεων θα έχει η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, και συγκεκριμένα ο Ειδικός Συνεργάτης του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων σε θέματα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, κ. Σήφης Μαρκάκης, και η Υπεύθυνη σε θέματα Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων της Π.Ε. Χανίων, κα Ρούλα Οικονομάκη.

Τελετάρχες της Π.Ε. Χανίων ορίζονται

oΣτο χώρο του Ηρώου την 22η και 25η Μαρτίου, οι υπάλληλοι Χρήστος Θωμάκης και Μιχάλης Καζαλάκης.

oΣτο Μητροπολιτικό Ναό, ο υπάλληλος Γεώργιος Βαβουράκης.

oΣτο χώρο της παρέλασης, οι υπάλληλοι Χρήστος Θωμάκης και Μιχάλης Καζαλάκης.      .

Το πρόσταγμα και το συντονισμό της παρέλασης των πολιτικών τμημάτων, θα έχει ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Χανίων, κ. Ιωάννης Κανδαράκης, βοηθούμενος από την Υπεύθυνη της Ομάδας Φυσικής Αγωγής της Β/θμιας Εκπ/σης, κα Αναστασία Χατζηγεωργίου.

Υπεύθυνος των πολιτικών τμημάτων της παρέλασης ορίζεται ο Καθηγητής Φυσικής Αγωγής, κ. Δασκαλάκης Χρήστος, του 2ου Γυμνασίου Χανίων, βοηθούμενος από τους Καθηγητές:

1.Λεβεντάκη Εμμανουήλ             Τ.Α.Δ. 1ου Γυμνασίου Χανίων

2.Βοζινάκη Δημήτριο                     Τ.Α.Δ. 1ου Γυμνασίου Χανίων

3.Ντουνιαδάκη Στυλιανό             Τ.Α.Δ. 1ου Γυμνασίου Χανίων

4.Μπούσιο Ηλία                               Δ/νση Δ/βάθμιας Εκπ/σης Χανίων

5.Τσουβαλάκη Μαρία                   ΓΕΛ Σούδας

6.Μεντάκη Εμμανουήλ Γ/σιο Αλικιανού

7.Καϋμενάκη Ηλία                          Τ.Α.Δ. 1ου Γυμνασίου Χανίων

8.  Βαγιωνάκη Νικόλαο                 4ο ΓΕΛ Χανίων

9.  Καραπανταζή Βασίλη              7ο Γυμνάσιο Χανίων

Ο Δήμος Χανίων παρακαλείται να εγκαταστήσει μικροφωνική συσκευή στο Ηρώο για την 22η και 25η Μαρτίου, και να διαθέσει συνεργείο για τη διευθέτηση του χώρου του Ηρώου και της Παρέλασης.