Τελευταία ενημέρωση 14:28

Μετά από συνομιλία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, έκλεισε η συμφωνία να πωληθούν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών, στην Ελλάδα, σε ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προβάδισμα έχουν οι Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ αουτσάιντερ θεωρείται το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Την ερχόμενη Τρίτη αναμένεται να ανοίξουν τα καταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα με νέα ονομασία.

Λύση θα βρεθεί και για το θέμα των ακάλυπτων επιταγών κυπριακών τραπεζών.

Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε ότι ξεκινά άμεσα η διαδικασία απόκτησης των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα από ελληνικό τραπεζικό όμιλο, σε στενή συνεργασία με την Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου.

«Με την εξέλιξη αυτή, η Ελλάδα θωρακίζεται καθώς το σύνολο των καταθέσεων των πολιτών στις κυπριακές τράπεζες διασφαλίζεται απόλυτα», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Εργαζόμαστε νυχθημερόν τόσο για την απόλυτη διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος, όσο και για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης για την οικονομία της Κύπρου και των πολιτών της», προσέθεσε.

Στις 15:00 συνεδριάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να εξετάσει τις προσφορές που έχουν κατατεθεί για την Τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή Τράπεζα.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν τη θετική συμβολή των κ.κ. Στουρνάρα και Προβόπουλου σε αυτές τις πολύ δύσκολες ώρες για την Κύπρο αλλά και την Ελλάδα.

Αναστασιάδης: Δεδομένη η συμπαράσταση της Ελλάδας

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του κύπριου προέδρου Ν. Αναστασιάδη:

«Μετά από συνομιλίες μεταξύ του κύπριου προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του έλληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, επιβεβαιώθηκε ότι το θέμα της απόσχισης των ελληνικών υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών έκλεισε με τους πιο ευνοϊκούς όρους, κάτω από τις παρούσες συνθήκες, με αξιοσημείωτα οφέλη για την κυπριακή πλευρά».

Όπως επισημαίνεται, «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες και την ευγνωμοσύνη του ιδίου και του κυπριακού Ελληνισμού για την αμέριστη συμπαράσταση του πολιτικού κόσμου και του λαού της Ελλάδας στις δύσκολες ώρες που διέρχεται η Κύπρος και επιθυμεί να ενημερώσει τον κυπριακό λαό για τη συνεχή και στενή συνεργασία που διέκρινε τις σχέσεις των δυο πλευρών από το Eurogroup της 15ης Μαρτίου μέχρι την οριστική διευθέτηση των παραρτημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα».

«Τα πραγματικά γεγονότα απαντούν με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο στις διάφορες φήμες και πληροφορίες που καλλιεργούνταν τις τελευταίες ημέρες, περί δήθεν ουδετερότητας ή και αδιαφορίας της Eλληνικής Kυβέρνησης έναντι της Κύπρου. Σε όλο αυτό το διάστημα η συμπαράσταση της Ελλάδας ήταν δεδομένη και γι' αυτό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζει τις ευχαριστίες του», καταλήγει η ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Κύπρου.

ΟΤΟΕ: Διαβεβαιώσεις από το υπουργείο Οικονομικών


Tη συνέχιση της λειτουργίας των καταστημάτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες με τους ίδιους όρους λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών, με στόχο τη διαφύλαξη της κοινωνικής συνοχής, της ομαλότητας και της σταθερότητας στο τραπεζικό σύστημα της χώρας μας, ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών η ΟΤΟΕ.

Οι διαβεβαιώσεις που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με την ΟΤΟΕ, είναι οι εξής:

· Οι τρεις κυπριακές τράπεζες που λειτουργούν στην Ελλάδα (Κύπρου, CBP Bank και Eλληνική) θα μεταβιβαστούν σε ελληνικές τράπεζες σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από τις όποιες εξελίξεις στην Κύπρο.

· Οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματα των εργαζομένων διασφαλίζονται απόλυτα καθώς και τα συμφέροντα των συναλλασσόμενων και των καταθετών στις τράπεζες αυτές.

· Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί για την μεταβίβαση των εργαζομένων καθώς και των στοιχείων του ενεργητικού και του παθητικού από τις κυπριακές στις ελληνικές τράπεζες, έχει την έγκριση του Eurogroup και θα γίνει στα πλαίσια της διαδοχικότητας υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.

ΣΥΡΙΖΑ: Ζητεί διασφάλιση των θέσεων εργασίας

Τη διασφάλιση των 5.500 θέσεων εργασίας στις κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα, ζητούν τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.

Οι τρεις βουλευτές κάνουν λόγο «για πρωτοφανή παγκόσμια απόφαση του Eurogroup για κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων, που οδηγεί τόσο στη διάλυση της οικονομίας της Κύπρου όσο και σε μαρασμό τριών τραπεζών της Ελλάδας αλλά και στην ανασφάλεια χιλιάδες εργαζόμενους».

Ακόμα, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορούν τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα για ασαφείς και αόριστες διαβεβαιώσεις σε ότι αφορά τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος στην Ελλάδα, την απορρόφηση των τριών τραπεζών από ελληνικές τράπεζες, αλλά και το μέλλον των 5.500 εργαζομένων στις κυπριακές τράπεζες.

Την ερώτηση υπογράφουν ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Δημήτρης Τσουκαλάς και η Χαρά Καφαντάρη.

in.gr