Επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, για συνομιλίες με τον ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η προώθηση των διμερών οικονομικών, επιχειρηματικών και πολιτικών σχέσεων. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Σι στο εξωτερικό μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας, οι δύο χώρες πρόκειται να συνάψουν περίπου 20 συμφωνίες, ιδίως στον τομέα της ενέργειας. Η Ρωσία βρίσκεται στην πρώτη θέση σε διεθνές επίπεδο στην παραγωγή πετρελαίου και αερίου· η Κίνα είναι η μεγαλύτερη καταναλώτρια ενέργειας παγκοσμίως.

Ο Σι, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Κίνας και επέλεξε η Μόσχα να αποτελέσει τον πρώτο σταθμό της πρώτης διεθνούς περιοδείας του, θέλει το διμερές εμπόριο να φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια ως το 2015.

Σε μια συνέντευξή του σε ρωσικά μέσα ενημέρωσης, ο Κινέζος πρόεδρος επισήμανε τον «ιδιαίτερο χαρακτήρα της στρατηγικής μας σχέσης».

«Η Κίνα και η Ρωσία είναι ο πιο μεγάλος και σημαντικός εταίρος η μια της άλλης», είπε εξάλλου ο Σι σε ΜΜΕ από τη Ρωσία, την Ινδία, τη Νότια Αφρική και τη Βραζιλία -τις χώρες-μέλη της λεγόμενης ομάδας BRICS-, σύμφωνα με μια ανακοίνωση του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.

Πέραν της ενέργειας, οι δύο πλευρές αναμένεται να υπογράψουν συμφωνίες σχετικά με τις επενδύσεις, τον πολιτισμό, τη στρατιωτική τεχνολογία, την αεροπλοΐα, το διάστημα κ.ά. τομείς.

«Κατά τη διάρκεια των 20 τελευταίων ετών οι διμερείς οικονομικές ανταλλαγές πολλαπλασιάστηκαν επί 14 και έφθασαν το ποσό-ρεκόρ των 88,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σύμφωνα με όσα είπε ο Σι.

Πέρα από την εμβάθυνση των οικονομικών τους δεσμών, η Κίνα και η Ρωσία είναι σύμμαχοι σε διεθνές επίπεδο: έχουν παρόμοιες θέσεις για τον πόλεμο στη Συρία, την διένεξη για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και άλλα θέματα.

Ο Σι είχε προσκληθεί στη Μόσχα από τον Πούτιν, ο οποίος είχε επισκεφθεί την Κίνα τον Ιούνιο του 2012, τις πρώτες ημέρες μετά την ανάδειξή του στην προεδρία της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Ο Πούτιν θεωρεί, όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στο Ιτάρ-Τας, ότι οι διμερείς σχέσεις «διέρχονται την καλύτερη περίοδό της ιστορίας τους».

Σύμφωνα με τον Ντμίτρι Τρένιν, του κέντρου Κάρνεγκι της Μόσχας, στην επίσκεψη Σι αναμένεται να κυριαρχήσουν τα οικονομικά θέματα. «Οι Κινέζοι είναι πραγματιστές, γι\’ αυτούς η οικονομία κυριαρχεί επί όλων των υπολοίπων» ζητημάτων, επισήμανε.

Μετά την επίσκεψή του στη Ρωσία ο Σι αναμένεται να επισκεφτεί την Τανζανία, τη Νότια Αφρική και το Κονγκό.

Στη Νότια Αφρική, ο Σι αναμένεται να συμμετάσχει στη σύνοδο των BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότια Αφρική) την 26η και 27η Μαρτίου.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook