Την μνήμη του εθνάρχη Ελευθερίου Βενιζέλου, με αφορμή την συμπλήρωση 75 ετών από τον θάνατό του (18 Μαρτίου 1936) τίμησε σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του, την Αξιούπολη, την Κυριακή 3 Απριλίου 2011, το Παράρτημα Μακεδονίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Η εκδήλωση στην δημοτική βιβλιοθήκη «Δημήτριος Οικονόμου», αίθουσα της οποίας έχει διατεθεί για την στέγαση του παραρτήματος, πραγματοποιήθηκε παρουσία, μεταξύ άλλων, του προέδρου του παραρτήματος Κωνσταντίνου Νικολάκαρου, του δωρητού της βιβλιοθήκης στον πρώην δήμο Αξιούπολης στρατηγού σε αποστρατεία Δημητρίου Οικονόμου.

Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε στην εκδήλωση η αντιπρόεδρος του παραρτήματος και πρώην δήμαρχος Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου, που στην ομιλία της αναφέρθηκε στο ιστορικό της προσπάθειας ίδρυσής του, που ξεκίνησε πριν από δύο περίπου χρόνια, στις έως τώρα δραστηριότητες στο επτάμηνο λειτουργίας του, αλλά και στους μελλοντικούς στόχους του.

Την εκδήλωση χαιρέτισαν, με σχετικό μήνυμα ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος, Νικόλαος Παπαδάκης, καθώς και ο Δημήτρης Οικονόμου καταθέτοντας μάλιστα μία σειρά από προτάσεις, όπως:

- Μετονομασία της οδού Θεσσαλονίκης που διέρχεται μπροστά από την δημοτική βιβλιοθήκη και έδρα του παραρτήματος, σε οδό Εθνάρχου Ελευθερίου Βενιζέλου.
-
- Τοποθέτηση σχετικής πινακίδας στην είσοδο του παραρτήματος.
-
- Δωρεάν μεταφορά μαθητών της περιοχής στο Σκρα την ημέρα εορτασμού της επετείου της εκεί επικής μάχης, στις 17 Μαΐου.

Κύριος ομιλητής της εκδήλωσης ήταν το μέλος της διοικούσας επιτροπής και διοικητής του νοσοκομείου-κέντρου υγείας Γουμένισσας Μιχάλης Αρκούδας.

Ξεχωριστή στιγμή στην εκδήλωση απετέλεσε η προσφορά ζωγραφικού πίνακα με την φυσιογνωμία του Παύλου Μελά, που παρέδωσε στον πρόεδρο του παραρτήματος ο Αξιουπολίτης εκπρόσωπος του συλλόγου απογόνων των Μακεδονομάχων «Παύλος Μελάς» Κυριάκος Τσορλίνης.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο αντιδήμαρχος Παιονίας ο Αναστάσιος Δερβεντλής, ο πρόεδρος του ΟΠΟΝΓΑ δήμου Κιλκίς και πρώην δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης, εκπρόσωποι πολλών πολιτιστικών συλλόγων της ευρύτερης περιοχής και πλήθος πολιτών.