Αν και ο πρόεδρος του Eurogroup χρειάστηκε να μαζέψει τις πρώτες του δηλώσεις περί «μοντέλου Κύπρου», ο ευρωπαϊκός Τύπος δεν φάνηκε να πείθεται ιδιαίτερα και επιμένει ότι η τελική συμφωνία για το πακέτο προς τη Λευκωσία κινδυνεύει να γίνει προηγούμενο στη μάχη κατά της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους.

O Γερούν Ντάισελμπλουμ είπε αυτό που αρκετοί υπέθεταν ήδη από την απόφαση του πρώτου Eurogroup την προηγούμενη εβδομάδα: Η κυπριακή λύση, είπε εν ολίγοις, θα μπορούσε να γίνει μοντέλο και για άλλες περιπτώσεις -κάτι που, σε συνδυασμό και με τις αναφορές της Άνγκελα Μέρκελ για το θέμα, τάραξε τα διεθνή χρηματιστήρια και τελικά οδήγησε τον Ντάισελμπλουμ να υπογραμμίσει ότι η Λευκωσία είναι ειδική περίπτωση.

«Η Κύπρος θα είναι το πρότυπο στις μελλοντικές διασώσεις για τις τραπεζικές κρίσεις» γράφει η El Pais της -άμεσα ενδιαφερόμενης- Ισπανίας. «Ποτέ πριν στην κρίση στην Ευρώπη δεν είχε πληρώσει καταθέτης» σημειώνει, λέγοντας πως «πρόκειται για μία διαβολική καινοτομία» που προκάλεσε ανησυχίες στις αγορές.

Τις ίδιες ανησυχίες βλέπουν στις αγορές και οι βρετανικοί Financial Times: «Φόβοι πως το πακέτο της Κύπρου μπορεί να γίνει μοντέλο διάσωσης» γράφει η εφημερίδα. Σε άρθρο γνώμης του Γκάντραμ Γουλφ που δημοσιεύεται στους FT, ο αρθρογράφος υποστηρίζει επίσης ότι οι περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων από την Κύπρο υποσκάπτουν επίσης την αξιοπιστία στην ίδια τη νομισματική ένωση (βασικό χαρακτηριστικό της οποίας είναι η κίνηση κεφαλαίων).

«Πιθανώς εκρηκτική» βλέπει και η γαλλική Monde την απόφαση για περιορισμό στην κίνηση κεφαλαίων. Όσον αφορά την επιβολή εισφοράς σε καταθέσεις άνω των 100.000, στήλη άποψης τύπου blog στη διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας υποστηρίζει ότι έγινε «ανεπανόρθωτη ζημιά» στην πορεία για τραπεζική ένωση.

Σε άρθρο με τίτλο «χαοτικές ημέρες διάσωσης», η γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung υποστηρίζει ότι το Eurogroup «με την "μουδιασμένη" απόπειρα διάσωσης της Κύπρου κατέστρεψε την εμπιστοσύνη στο διασφαλισμένο των καταθέσεων σε όλες τις χώρες». Ακόμη σαφέστερος ο τίτλος του Spiegel: «O επικεφαλής του Eurogroup απειλεί τις χώρες της κρίσης με την μέθοδο της Κύπρου» γράφει.

Η διάσωση της Κύπρου, λέει από την πλευρά του το Bloomberg, «σπάζει ένα ταμπού»: Το πακέτο, γράφει «θέτει προηγούμενο στην Ευρωζώνη που μπορεί να μείνει στην μνήμη καταθετών και ομολογιούχων την ώρα που οι επενδυτές συζητούν ποιος είναι ο επόμενος που θα πέσει θύμα της κρίσης.

 

in.gr