Κανονικά θα λειτουργήσουν την Τετάρτη τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, μετά τη συμφωνία για την απόκτηση των καταθέσεων και των δανείων της της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας, από την Τράπεζα Πειραιώς.

Δεν θα υπάρχει περιορισμός στην ανάληψη χρημάτων.

Η συμφωνία καταρτίσθηκε σε συνέχεια πρότασης που υπέβαλε η Τράπεζα Πειραιώς για την εξαγορά του δικτύου καταστημάτων και των δραστηριοτήτων των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, στο πλαίσιο σχετικής πρόσκλησης που απηύθυναν προς τις ελληνικές τράπεζες η ελληνική κυβέρνηση, η Τράπεζα της Ελλάδος και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

"Η συμφωνία διασφαλίζει τη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, συνδράμει την Κύπρο στην αντιμετώπιση της κρίσης και εξασφαλίζει τους καταθέτες, πελάτες και υπαλλήλους των τριών κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα μετά τις πρόσφατες εξελίξεις", επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Τράπεζας Πειραιώς.

Έρευνα για την εξαγορά ζήτησε ο αν. πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ

Την διεξαγωγή έρευνας σε βάθος για την εξαγορά των υποκαταστημάτων των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα ζήτησε ο αναπληρωτής πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος (ΕΥΡΩΚΟ) , Ρίκος Ερωτοκρίτου.

"Κάποιοι, οι οποίοι δανειοδοτήθηκαν στο παρελθόν από τον κ. Βγενόπουλο μέσω της Λαϊκής, που φορτώθηκε πολλά εκατομμύρια παθητικό, είναι τα άτομα, που σήμερα εμφανίζονται να εξαγοράζουν τα υποκαταστήματα της Λαϊκής, Κύπρου και Ελληνικής Τράπεζας", υποστήριξε ο κ. Ερωτοκρίτου στο τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων του "MEGA" Κύπρου.

Σύμφωνα με τον κ. Ερωτοκρίτου η ειδική διαχειρίστρια στην Λαϊκή, κ. Αντωνιάδου "θα πρέπει να αποφασίσει τι θα κάνει με τις αγωγές, που αποτελούν το ενεργητικό της τράπεζας σε σχέση με τον κ. Σάλα".

Η κ. Αντωνιάδου, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, "εργαζόταν παλιά στην Τράπεζα Πειραιώς". Στην Ελλάδα η Λαϊκή Τράπεζα, πρόσθεσε, δανειοδοτούσε κατά 50% πάνω από την κεφαλαιακή της επάρκεια.

Η ΚΤ ως η Εποπτική Αρχή "δεν είχε καθήκον να διερωτηθεί πώς γινόταν αυτό", διερωτήθηκε ο κ. Ερωτοκρίτου.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ μίλησε για πράξεις και παραλείψεις, που "στοιχειοθετούν ποινικά αδικήματα και αφήνουν εκτεθειμένη την Εποπτική Αρχή".

Επίσης, υποστήριξε ότι κατά την διάρκεια δωδεκαημέρου της διαπραγμάτευσης με το Eurogroup, ενώ είχε δοθεί η οδηγία από την ΚΤ οι τράπεζες στην Κύπρο να μείνουν κλειστές και κατά συνέπεια και οι λογαριασμοί δεσμευμένοι στην Κύπρο, "κάποιοι έπαιρναν το αεροπλάνο για Μόσχα και Λονδίνο, πήγαιναν στα εκεί υποκαταστήματα και προφασιζόμενοι συναλλαγές, οι οποίες δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα ή κι αν ανταποκρίνονταν, δεν θα μπορούσαν να τις κάνουν, με αποτέλεσμα την διαρροή πολλών χρημάτων".

Μέχρι στιγμής ο διοικητής της ΚΤ, είπε ο κ. Ερωτοκρίτου, δεν είναι σε θέση να πει πόσα εκατομμύρια έφυγαν από τις τράπεζες. "Αν αυτό δεν είναι ποινικό αδίκημα, τότε τί είναι", διερωτήθηκε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ δήλωσε ότι ο διοικητής και ο υποδιοικητής της ΚΤ οφείλουν να υποβάλλουν απόψε την παραίτηση τους.


news247.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ