Καταθέσεις της τάξης των 100-150 εκατ. ευρώ έφυγαν, σύμφωνα με πληροφορίες, από την Κύπρο, κατά το διάστημα της προηγούμενης εβδομάδας, και ενώ οι τράπεζες ήταν κλειστές, μέσω των υποκαταστημάτων τους σε Λονδίνο, Μόσχα και Ρουμανία. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η φυγή των καταθέσεων με κλειστές τις τράπεζες έγινε μέσω των υποκαταστημάτων του εξωτερικού, τα οποία ήταν ανοικτά είτε μέσω αλληλόχρεων λογαριασμών, είτε με swaps, είτε και με άλλους τρόπους.

Το γεγονός ότι την ώρα που οι Κύπριοι πολίτες έκαναν ουρές έξω από τα κλειστά τραπεζικά καταστήματα, για να “σηκώσουν” με τις κάρτες τους 100 ευρώ κάθε φορά, ενώ την ίδια στιγμή, υποκαταστήματα ξένων τραπεζών στη χώρα λειτουργούσαν κανονικά, προκαλεί έντονη δυσαρέσκεια προς το πρόσωπο του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας, Πανίκο Δημητριάδη, από τον πρόεδρο Αναστασιάδη και τα κυπριακά κόμματα.

Σοβαρές αντιδράσεις, που αναμένεται να ενταθούν τις επόμενες ημέρες, προκαλεί επίσης η σοβαρή υποψία ότι πριν ακόμα γίνει γνωστή η απόφαση του πρώτου Eurogroup για “κούρεμα” των κυπριακών καταθέσεων, κάποιοι είχαν προνομιακή πληροφόρηση για τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να αποσύρουν καταθέσεις αξίας εκατομμυρίων ευρώ.

Πολλοί από αυτούς φημολογείται ότι είναι πολιτικοί, ή συγγενικά και φιλικά τους πρόσωπα. Πάντως, στην κυπριακή Βουλή έχει παραδοθεί ήδη κατάλογος με τα ονόματα των προσώπων που έκαναν μεγάλες αναλήψεις. Τα στοιχεία του καταλόγου δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά, όμως, το σίγουρο είναι ότι το ζήτημα αυτό θα απασχολήσει πολύ την επικαιρότητα, τις επόμενες ημέρες.

Εν τω μεταξύ, οι φόβοι ότι το κούρεμα των καταθέσεων στην Τράπεζα Κύπρου θα είναι σημαντικό εντείνονται, όσο επικρατεί αβεβαιότητα για το μέγεθος των απωλειών. Ενδεικτικό της σύγχυσης είναι ότι ενώ Κύπριοι αξιωματούχοι δήλωναν για ενδεχόμενο κούρεμα 30%, ο υπουργός Οικονομικών Μ. Σαρρής δήλωσε ότι μπορεί να φθάσει έως και το 40%.

Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, τα περισσότερα ρωσικά κεφάλαια είναι τοποθετημένα στις συνολικά 30 διεθνείς τράπεζες που λειτουργούν στην Κύπρο και οι καταθέσεις των οποίων δεν κουρεύτηκαν.

Καθώς από την αναδιάρθρωση της Λαικής και από κούρεμα της Κύπρου πρέπει να συγκεντρωθούν τα 5,8 δισ. υπάρχει ο φόβος ότι το κούρεμα στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου είναι πιθανόν να υπερβεί και τις εκτιμήσεις του κ. Σαρρή για 40%.

Αν επαληθευτούν αυτά τα σενάρια και το κούρεμα αφορά κυρίως κυπριακές καταθέσεις και μάλιστα σε ποσοστό μεγαλύτερο του 40%, εγείρονται βάσιμα ερωτήματα σε σχέση με ενδεχόμενες πολιτικές επιπτώσεις στην Κύπρο, όπως άλλωστε και για τις αντοχές πολλών επιχειρήσεων.


newmoney.gr