Επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών στην Ευρωζώνη καταδεικνύει ο δείκτης οικονομικού κλίματος της Κομισιόν για τον Μάρτιο, με τις επιχειρήσεις να περιορίζουν ακόμη περισσότερο τις επενδύσεις τους και οι καταναλωτές τις δαπάνες τους.

Δεδομένου, όμως, ότι οι έρευνες αυτές είχαν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό πριν την εκδήλωση της κρίσης στην Κύπρο, οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον επόμενο μήνα.

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος (ESI), τον οποίο καταρτίζει η Κομισιόν βάσει των στοιχείων διαφόρων ερευνών στην περιοχή, υποχώρησε για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο και διαμορφώθηκε στις 90 μονάδες, από 91,1 μονάδες τον Φεβρουάριο. Η πτώση αυτή ήταν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη, καθώς οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο δείκτης θα διαμορφωθεί στις 90,5 μονάδες.

Δεδομένου, όμως, ότι οι έρευνες αυτές είχαν ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό πριν την εκδήλωση της κρίσης στην Κύπρο, οι αναλυτές αναμένουν περαιτέρω επιδείνωση του οικονομικού κλίματος τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κομισιόν, η επιχειρηματική εμπιστοσύνη επιδεινώθηκε σε όλους τους τομείς της οικονομίας. Ο δείκτης για τον μεταποιητικό κλάδο υποχώρησε στις -12,5 μονάδες, από -11,3 μονάδες εξαιτίας της μείωσης των νέων παραγγελιών, εξαιρουμένων των παραγγελιών από το εξωτερικό. Πτώση σημείωσαν, επίσης, οι δείκτες για τον κλάδο λιανικής καθώς και κατασκευών.

Λιγότερο δραματική ήταν η επιδείνωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στην Ευρωζώνη, με τον αντίστοιχο δείκτη να καταγράφει οριακή πτώση στις -23,5 μονάδες, από -23,6 μονάδες. Οι καταναλωτές φαίνεται να ανησυχούν περισσότερο για την προοπτική της οικονομίας της Ευρωζώνης παρά για τη δουλειά τους.

Το οικονομικό κλίμα παρουσίασε επιδείνωση στη Γαλλία, τη Γερμανία και την Ισπανία, ωστόσο, βελτιώθηκε στην Ιταλία, παρά την πολιτική αβεβαιότητα που επικρατεί στη χώρα.

Το ότι οι καταναλωτές και επιχειρηματίες της Κύπρου αιφνιδιάστηκαν από τις πρόσφατες εξελίξεις επιβεβαιώνει το γεγονός ότι ο δείκτης ESI κατέγραψε άνοδο τον Μάρτιο στη νήσο, καταδεικνύοντας ενίσχυση της εμπιστοσύνης μετά τις εκλογές στη χώρα.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook