Με απάντηση στην Παρέμβαση του Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου για την άμεση χρηματοδότηση για εμπορία και εξαγωγή τυποποιημένου ελαιολάδου, το Υπουργείο Οικονομικών και η Τράπεζα Πειραιώς επισημαίνουν ότι η στήριξη στους αγροτικούς συνεταιρισμούς, αλλά και του βασικού προϊόντος, του ελαιολάδου.

Συγκεκριμένα με βάση την απάντηση που δόθηκε στον κ. Κεγκέρογλου τονίζεται ότι:

«Με βάση το ν. 4015/2011 επανακαθορίζεται το πλαίσιο λειτουργίας των Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΑΣΟ) όλων των βαθμίδων. Σήμερα, για τις περισσότερες από τις υφιστάμενες ΑΣΟ δεν έχει ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη από το Νόμο διαδικασία μετατροπής – συγχώνευσης κλπ

Περαιτέρω η αντικειμενική αδυναμία του Μητρώου ΣΑΟ (ΕΣΑΟ) να ανταποκριθεί στις επιταγές που θέτει ο παραπάνω νόμος ( έλεγχος εγγράφων – βεβαίωση α΄ εγγραφής) καθιστά δυσχερή τη διάγνωση για τη νομική τους υπόσταση.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω και με δεδομένη την αδυναμία ορισμένων Οργανώσεων να ανταποκριθούν έγκαιρα στις απαιτήσεις του Ν. 4015/2011, προσκομίζοντας τα αναγκαία για την αξιολόγηση των αιτημάτων τους στοιχεία (μελέτη βιωσιμότητας – νομιμοποιητικά έγγραφα κλπ) είναι προφανές ότι καθίσταται μη εφικτή η διεκπεραίωση των χρηματοδοτήσεων τους.

Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι η Τράπεζα Πειραιώς, κατανοώντας τη σπουδαιότητα και το ρόλο των Συνεταιριστικών Οργανώσεων, εξαντλεί κατά κανόνα όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για την επίλυση των προβλημάτων τους. Εξακολουθεί δε να χρηματοδοτεί όσες από αυτές έχουν τακτοποιήσει τις απαιτήσεις του ανωτέρω νόμου και παράλληλα πληρούν τα βασικά πιστωτικά κριτήρια».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Κεγκέρογλου με την υπ. αρ. 2714/12.2.2013 Επιστολή του είχε τονίσει ότι η φετινή καλή συγκυρία για το ελληνικό ελαιόλαδο θα μπορούσε να ωφελήσει τα μέγιστα αν υπήρχε η ελάχιστη στήριξη προκειμένου οι φορείς τυποποιημένου ελαιολάδου να υλοποιήσουν τα πρόγραμμα που έχουν συνάψει ή τους προτείνεται να συνάψουν για την εσωτερική αγορά και το εξωτερικό.

Η έλλειψη όμως χρηματοδότησης από την πλευρά της τράπεζας καθιστά αδύνατη τη συνέχιση των εξαγωγών με άμεση συνέπεια τη πτώση των τιμών και την εξαγωγή χύμα ελαιολάδου.

«Οι Ενώσεις του νομού Ηρακλείου αλλά και οι άλλες τυποποιητικές επιχειρήσεις χρειάζονται ΤΩΡΑ την στήριξη με τη διασφάλιση ρευστότητας.

Ιδιαίτερα οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών που πρέπει να χρηματοδοτηθούν πλέον από την ΠΕΙΡΑΙΩΣ, αφού εκεί έχουν μεταφερθεί οι
υποθήκες τους, εκτιμούν ότι η διελκυστίνδα και η συνεχής αναβολή λήψης αποφάσεων για χρηματοδότηση θα τις οδηγήσει σε πλήρες αδιέξοδο με την απώλεια διεθνών αγορών και την εξάλειψη κάθε πιθανότητας εισόδου σε νέες αγορές», είχε καταλήξει ζητώντας από τους εμπλεκόμενους φορείς και Οργανισμούς να εξετάσουν το ζήτημα της ρευστότητας και της χρηματοδότησης των Ενώσεων και των άλλων επιχειρήσεων από τις τράπεζες και ιδιαίτερα απ’ αυτές στις οποίες έχουν ενυπόθηκα δάνεια, ώστε να μη χαθεί άλλη μια ευκαιρία για το τυποποιημένο ελληνικό ελαιόλαδο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook