Στην από 26-02-2013 επιστολή του Αντιπεριφερειάχη Χανίων, κ. Απόστολου Βουλγαράκη, προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης & Προστασίας του Πολίτη, κ. Νικόλαο-Γεώργιο Δένδια, με θέμα την ανάγκη εγκατάστασης πυροσβεστικού ελικοπτέρου βαρέως τύπου στα Χανιά, κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου 2013, απάντησε σήμερα, 28 Μαρτίου 2013, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, κ. Σωτήριος Γεωργακόπουλος, Αντιστράτηγος Π.Σ. (Διεύθυνση Δασοπυρόσβεσης – Τμήμα 2ο Εναέριας Επιτήρησης και Αεροπυρόσβεσης, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας).

Ο κ.Γεωργακόπουλος γνωστοποίησε πως στον επιχειρησιακό σχεδιασμό έχει προβλεφθεί η εγκατάσταση στο αεροδρόμιο Χανίων κατα την αντιπυρική περίοδο ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου μεσαίου τύπου και όχι βαρέως, όπως ζητούσε ο κ.Βουλγαράκης.

Υπενθυμίζεται πως στην από 26-02-2013 επιστολή του ο κ. Βουλγαράκης ζητούσε μεταξύ άλλων από τον Υπουργό να λάβει σοβαρά υπόψη του στον σχεδιασμό που ενεργεί το Υπουργείο για τη φετινή αντιπυρική περίοδο, το γεγονός ότι η Π.Ε. Χανίων ανήκει στην Α κατηγορία ιδιαιτέρως ευαίσθητων σε πυρκαγιές περιοχών (Π.Δ. 575/1980), ότι δεν υπάρχουν σχεδιασμένες αντιπυρικές ζώνες, όπως επίσης την κακή κατάσταση του δασικού οδικού δικτύου και την ύπαρξη του ιδιαίτερα ευαίσθητου Εθνικού Δρυμού, καθώς και δεκαπέντε (15) περιοχών της Π. Ε. Χανίων που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο NATURA 2000. Υπογράμμιζε δε ότι το ελικόπτερο τα τελευταία χρόνια κάλυπτε και την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, μιας εξίσου ιδιαίτερα επικίνδυνης περιοχής.

Η απάντηση στην παραπάνω επιστολή που υπογράφει ο Αρχηγός Σωτήριος Γεωργακόπουλος (αρ. πρωτ. 14904 Φ. 702.19), έχει ως εξής:

«1. Σε απάντηση του ανωτέρω σχετικού και αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος σας γνωρίζουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα αντιλαμβάνεται την ανησυχία της Αυτοδιοίκησης και της Κοινωνίας γενικότερα, σχετικά με το φαινόμενο των δασικών πυρκαγιών και μέσα στα πλαίσια πάντα των αρμοδιοτήτων του, αντιμετωπίζει θετικά και αξιολογεί όλες τις προτάσεις για την καλύτερη καταπολέμηση του φαινομένου.

2. Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στο ανωτέρω σχετικό που αφορούν την από αέρος πυρόσβεση, αναγνωρίζοντας τις ιδιαιτερότητες και την επικινδυνότητα της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων σας γνωρίζουμε ότι έχουν ληφθεί υπόψη στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος και γίνεται προσπάθεια για υλοποίηση στο μέτρο του εφικτού.

3. Τονίζεται ότι σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Πυροσβεστικού Σώματος έχει προβλεφθεί η τοποθέτηση ενός (1) μισθωμένου ελικόπτερου μεσαίου τύπου στο αεροδρόμιο των Χανίων και πέρα από την υφιστάμενη διασπορά μέσων στο σύνολο της Επικράτειας υπάρχει πάντα ετοιμότητα και σχεδιασμός για την ενίσχυση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων με εναέρια και επίγεια μέσα από την υπόλοιπη Χώρα.

4. Τέλος σας γνωρίζουμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα θεωρεί ουσιαστική και αναγκαία την συμμετοχή όλων των κοινωνικών δυνάμεων στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών η οποίο απαιτεί τη συμμετοχή, το ενδιαφέρον και τη συνεργασία του συνόλου των κοινωνικών δυνάμεων και φορέων για την επίτευξη της βέλτιστης αντιπυρικής θωράκισης της Χώρας και παραμένουμε στη διάθεσης σας.»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook