Ο βουδιστής μοναχός Κουντσόκ Τενζίν, 28 χρόνων, υπέκυψε αφού αυτοπυρπολήθηκε το βράδυ της Τρίτης κοντά στη μονή Μόρι στη βορειοδυτική επαρχία Γκανσού, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός Ράδιο Ελεύθερη Ασία, που έχει την έδρα του στις ΗΠΑ.

Η είδηση για την αυτοπυρπόληση δεν είχε ανακοινωθεί επί δύο ημέρες εξαιτίας των περιορισμών που επιβάλλουν οι κινεζικές αρχές στις επικοινωνίες με κινητά τηλέφωνα και το Ίντερνετ, μετέδωσε ο ραδιοσταθμός επικαλούμενος δηλώσεις των εξόριστων θιβετανών μοναχών Κανιάκ Τσερίνγκ και Λομπσάνγκ Γεσί που έχουν την έδρα τους στην Ινδία.

Η εξόριστη κυβέρνηση του Θιβέτ, η οποία έχει επίσης την έδρα της στην Ινδία, ανακοίνωσε πως οι θάνατοι από τη φωτιά ενός βουδιστή δασκάλου και της ανεψιάς του, τον Απρίλιο στη γειτονική επαρχία Σετσουάν, οι οποίοι είχε αναφερθεί προηγουμένως πως οφείλονταν σε δυστύχημα, ήταν στην πραγματικότητα κι αυτοί αποτέλεσμα αυτοπυρπόλησης.

Ο Θουμπτέν Νιαντάκ Ρινπός, 47 χρόνων, και η ανεψιά του, η Ατσέ, 25 χρόνων, αυτοπυρπολήθηκαν στη μονή Τζογκτσέν του Σετσουάν, δήλωσαν τοπικές πηγές, σύμφωνα με την εξόριστη κυβέρνηση.

Τουλάχιστον 114 Θιβετανοί έχουν αυτοπυρποληθεί στην Κίνα από το 2009, οι περισσότεροι τα δύο τελευταία χρόνια.

Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα έχει ενισχύσει από πέρυσι την ασφάλεια στις περισσότερες θιβατανικές περιοχές, έπειτα από μια κλιμάκωση των αυτοπυρπολήσεων και άλλων διαμαρτυριών κατά της κυβέρνησης.

news247.gr