Μείζον πολιτικό και ηθικό ζήτημα, με ποινικές προεκτάσεις έχει προκαλέσει στην Κύπρο η λίστα με την διαγραφή δανείων από τις δύο κυπριακές τράπεζες. Τα ονόματα πολιτικών και επιχειρηματιών που περιλαμβάνονται στην συγκεκριμένη λίστα βρίσκονται ήδη στα χέρια του αρμόδιου εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, ενώ έντονες είναι οι αντιδράσεις των παραγόντων αλλά και των οργανισμών, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στον συγκεκριμένο κατάλογο.

Η «καυτή» λίστα, την οποία αποκάλυψε το κυπριακό ειδησεογραφικό site 24h και η εφημερίδα το ΕΘΝΟΣ, δεν έχει φτάσει ακόμη στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, όπως δήλωσε και ο πρόεδρός της Δημήτρης Συλλούρης: «Υπάρχει ανακοίνωση μιας λίστας την οποία εμείς δεν έχουμε. Γίνονται συζητήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «και να την είχαμε δεν θα την δίναμε στην δημοσιότητα, γιατί έχω πει ότι αυτή τη λίστα, όπως και πολλές άλλες θα πρέπει να τις αξιολογήσουμε». Ο κ. Συλλούρης ωστόσο ανέφερε πως η Επιτροπή «είχε από καιρό ξεκινήσει τη διερεύνηση της λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος και των ευθυνών σε σχέση με αυτό και όλα αυτά θα είναι μέσα».

Από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης τόνισε με γραπτή του δήλωση πως «η κυβέρνηση θα χειριστεί το ζήτημα αυτό με πλήρη διαφάνεια και δεν θα διστάσει να αποδώσει ευθύνες, όταν αυτές τεκμηριωθούν, όπου κι αν ανήκουν».

Στο 37,5% το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου

Στο μεταξύ, στο 37,5% θα ανέλθει τελικά το «κούρεμα» στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Κύπρου, όπως ορίζεται στο διάταγμα που εκδόθηκε από την Κεντρική Τράπεζα και αφορά την αναδιάρθρωσή της. Ωστόσο δεν αποκλείεται το «κούρεμα» τελικά να είναι ακόμη μεγαλύτερο αφού και ένα 22,5% του ποσού άνω των 100 χιλ. ευρώ «κλειδώνει» για ένα διάστημα με πιθανότητα μέρος του επίσης να κουρευτεί.

Παράταση στα περιοριστικά μέτρα

Για πέντε ακόμα ημέρες παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στις τραπεζικές συναλλαγές στην Κύπρο, καθώς δημοσιεύθηκε νέο Διάταγμα με τροποποιήσεις στα μέτρα, όπως ανακοινώθηκε χθες. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Διάταγμα, πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Κύπρου, μέσω χρεωστικής, πιστωτικής και προπληρωμένης κάρτας, επιτρέπονται χωρίς περιορισμό.

Επιτρέπεται η μεταφορά 300 ευρώ ημερησίως ανά πρόσωπο από λογαριασμό προειδοποίησης φυσικών προσώπων σε λογαριασμό όψεως/τρεχούμενο εντός της ίδιας τράπεζας.

Η εξαργύρωση επιταγών απαγορεύεται και με το νέο Διάταγμα, όπως απαγορεύεται και κάθε χωρίς μετρητά πληρωμή ή και μεταφορά χρημάτων εκτός της Κύπρου ή προς λογαριασμό που διατηρείται σε άλλο πιστωτικό ίδρυμα, εκτός από συγκεκριμένες εξαιρέσεις.

Οι εξαιρέσεις είναι η πληρωμή για συναλλαγή που εμπίπτει στη συνήθη επαγγελματική δραστηριότητα του πελάτη με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, για πληρωμή μισθών υπαλλήλων με την παρουσίαση δικαιολογητικών εγγράφων, έξοδα συντήρησης μέχρι 5.000 ευρώ ανά τρίμηνο και δίδακτρα προσώπου που σπουδάζει στο εξωτερικό και για πληρωμές ή και μεταφορές χρημάτων εντός της Κύπρου μέσω χρεωστικής ή και πιστωτικής ή και προπληρωμένης κάρτας.

Για τα ταξίδια, απαγορεύεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή και σε ξένο συνάλλαγμα, πάνω από το ποσό των 1.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι.

real.gr