Εκπρόσωποι των μεγάλων επιχειρήσεων των ΗΠΑ και των εργατικών ενώσεων φέρονται να κατέληξαν σε μια συμφωνία σε ό,τι αφορά στην έκδοση προσκλήσεων και αδειών εργασίας για τους μετανάστες στη χώρα, κάτι που αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο προκειμένου να προωθηθεί μια ευρεία μεταρρύθμιση στο νομικό πλαίσιο που διέπει το μεταναστευτικό και ανοίγει τον δρόμο για την κατάθεση ενός νομοσχεδίου στη Γερουσία σύντομα, σύμφωνα με μια πηγή ενήμερη για τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονταν.

Στη συμφωνία αυτή κατέληξαν τη νύχτα της Παρασκευής ο επικεφαλής του Εμπορικού Επιμελητηρίου των ΗΠΑ Τομ Ντόναχιου και ο πρόεδρος της συνομοσπονδίας εργατικών συνδικάτων AFL-CIO Ρίτσαρντ Τράμκα, με τον Δημοκρατικό γερουσιαστή της Νέας Υόρκης Τσακ Σούμερ να ενεργεί ως ο ενδιάμεσος, σύμφωνα με την πηγή αυτή, που μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

Το να υπάρξει μια συμφωνία για ένα πρόγραμμα πρόσκλησης εργαζομένων από το εξωτερικό αποτελούσε ένα σημαντικό πρόσκομμα στις προσπάθειες μιας ομάδας γερουσιαστών από τα δύο αμερικανικά μεγάλα κόμματα, που είναι γνωστή με την ονομασία ‘Η Συμμορία των Οκτώ’ με σκοπό να υπάρξει ένας συμβιβασμός και να ανοίξει ο δρόμος για να χορηγηθεί η αμερικανική υπηκοότητα στους μετανάστες χωρίς άδεια στις ΗΠΑ, που υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε 11 εκατομμύρια.

Η AFL-CIO είχε διατυπώσει στο παρελθόν ανησυχίες ότι μια ενδεχόμενη πλημμύρα χαμηλόμισθων μεταναστών εργατών θα μπορούσε να σημάνει πως θα μειωθούν οι διαθέσιμες εργασίας για τους Αμερικανούς.

Η συμφωνία καλύπτει το επίπεδο των αμοιβών για τους ανειδίκευτους ωρομίσθιους εργαζόμενους και τα είδη των θέσεων απασχόλησης που θα καλύπτουν.

Ο Σούμερ ενημέρωσε τον επιτελάρχη του Λευκού Οίκου Ντένις Μακντόνα για τη συμφωνία, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της ομάδας των γερουσιαστών. Εάν συμφωνήσουν, όπως αναμένεται, μπορεί να κατατεθεί ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το μεταναστευτικό μέσα σε μερικές εβδομάδες.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook