Στο προηγούμενο άρθρο (Μέρος 1ο) αναφερθήκαμε αναλυτικά στο τι είναι η κυτταρίτιδα, ποιες οι όψεις της, σε ποια σημεία και ποια άτομα εμφανίζεται όπως και στο που οφείλεται. Σε αυτό το άρθρο προχωράμε ένα βήμα παραπέρα με ένα θέμα που συνδέεται άρρηκτα με την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Η διατροφή μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη της κυτταρίτιδας διότι ανάλογα με το πως και το τι τρώμε ποικίλλει και ο βαθμός της κυτταρίτιδας.

Η κακή διατροφή προκαλεί άμεσα κυτταρίτιδα ενώ η σωστή διατροφή μπορεί να την αναστείλει. Πριν ακολουθήσει πάντως κάποια κοπέλα ένα πρόγραμμα διατροφής καλό είναι να κάνει ένα πλήρες ορμονικό έλεγχο και ακολούθως η συγκρότηση προγράμματος αναλόγως με τα αποτελέσματα αυτού.

Όσον αφορά τη διατροφή τώρα, οι συμβουλές μου είναι οι εξής:

Μειωμένη πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών οξέων (τηγανιτά,βούτηρα ζωικής προέλευσης,γαλακτοκομικά και τυροκομικά πλήρων λιπαρών, αλλαντικά, κρέμες γάλακτος κτλ) και αντιθέτως αυξημένη πρόσληψη μονοακόρεστων (ελαιόλαδο) και πολυακόρεστων (λιπαρά ψάρια).

Μειωμένη πρόσληψη αλατιού (προκαλεί κατακράτηση υγρών)

Μειωμένη πρόσληψη αλκοόλ (προκαλεί επίσης κατακράτηση υγρών και προσφέρει <άδειες> θερμίδες)

Αν καπνίζετε ελαττώστε το και τέλος κόψτε το τελείως (η κυτταρίτιδα είναι το λιγότερο που προκαλεί…)

Αυξημένη κατανάλωση νερού. Το νερό βοηθάει σε διάφορες λειτουργίες του οργανισμού ενώ παίζει σημαντικό ρόλο στο μεταβολισμό όλων των βασικών θρεπτικών συστατικών (υδατάνθρακες, πρωτείνες, λίπη). Λαμβάνουμε 2-4 λίτρα ημερησίως, ειδικά τους ζεστούς μήνες.

Ενδείκνυται η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών (αποτελούν πηγή ιχνοστοιχείων και μετάλλων), όπως επίσης οσπρίων και δημητριακών ολικής αλέσεως (πλούσια σε αμινοξέα, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο ,βιταμίνες του συμπλέγματος Β και φυτικές ίνες).

Τακτικό πρόγραμμα άσκησης. Θα αναφερθούμε σε αυτό σε ξεχωριστό άρθρο στο μέρος 3ο.

Λιονάκης Γεώργιος,
Απόφοιτος της σχολής fitness, GR.A.F.T.S. Hellas στον τομέα του personal training
Απόφοιτος του τμήματος Επικοινωνίας & ΜΜΕ του Εθνικού-Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Απόφοιτος της «Σύγχρονης Ναυτικής Εκπαίδευσης ΑΕ» ως επόπτης ασφαλείας κολυμβητικών δεξαμενών

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook