Τον κίνδυνο να κλείσουν μέσα στις επόμενες ημέρες οι ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που λειτουργούν με φυσικό αέριο, λόγω χρεών προς τη ΔΕΠΑ, επισήμανε την Τετάρτη ο αντιπρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Ντίνος Μπενρουμπή, μιλώντας σε επενδυτικό φόρουμ με θέμα «Επανεκκινώντας την ανάπτυξη».

Πηγές της ΔΕΠΑ ανέφεραν πάντως στο ΑΠΕ ότι η εταιρεία έχει ζητήσει εγγυήσεις από τους ηλεκτροπαραγωγούς και βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις μαζί τους, ενώ διέψευσαν το ενδεχόμενο διακοπής της τροφοδοσίας.

Ο κ. Μπενρουμπή επανέφερε το ζήτημα των χρεών του Διαχειριστή και του Λειτουργού της αγοράς (ΑΔΜΗΕ και ΛΑΓΗΕ) προς τις ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο, που φθάνουν, όπως είπε, στα 400 εκατ. ευρώ.

Ισόποσο είναι το χρέος των ιδιωτών προς τη ΔΕΠΑ για τις αγορές φυσικού αερίου, που δημιουργεί, όπως είπε, ο ίδιος κίνδυνο διακοπής της τροφοδοσίας τις επόμενες ημέρες και της λειτουργίας των μονάδων.

Εξέφρασε πάντως την ελπίδα ότι θα βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις ώστε οι ιδιωτικές μονάδες (έξι των αριθμό, συνολικής ισχύος 2.500 μεγαβάτ) να συνεχίσουν να λειτουργούν.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) Σ. Βάσσος, είπε από την πλευρά του ότι το δεκαετές πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ που υποβλήθηκε χθες προς έγκριση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, προβλέπει επενδύσεις άνω των 2,5 δισ. ευρώ στην ανάπτυξη των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τα έργα διασύνδεσης των Κυκλάδων και της Κρήτης με το ηπειρωτικό δίκτυο, την αναβάθμιση του δικτύου στην Πελοπόννησο, την κατασκευή δεύτερης διασύνδεσης με τη Βουλγαρία, κ.ά.

Διασύνδεση Κυκλάδων

Η διασύνδεση των Κυκλάδων είχε προκηρυχθεί πέρυσι, αλλά ο διαγωνισμός κηρύχθηκε άγονος.

Η νέα προκήρυξη έχει τεθεί σε διαβούλευση και προβλέπει την κατασκευή του έργου σε δύο φάσεις.

Η πρώτη φάση, προϋπολογισμού 250 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει τη διασύνδεση Λαύριο-Σύρος-Τήνος-Πάρος-Μύκονος και σε δεύτερη φάση το 2020-2021 ακολουθούν οι διασυνδέσεις Πάρος-Νάξος-Μύκονος και η πόντιση δεύτερου καλωδίου που θα συνδέσει το Λαύριο με τη Σύρο.

Για τη διασύνδεση με την Κρήτη αναμένεται ως το καλοκαίρι η απόφαση αν θα γίνει μέσω Πελοποννήσου ή Αττικής. Στόχος είναι να τεθεί σε λειτουργία το 2019.

Οι διασυνδέσεις των νησιών θα επιτρέψουν την απορρόφηση περισσότερης ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αλλά κυρίως θα μειώσουν το κόστος παραγωγής στα νησιά που ηλεκτροδοτούνται από πετρελαϊκές μονάδες, μειώνοντας αντίστοιχα τη δαπάνη για τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος, για να καλύψουν μεταξύ άλλων το αυξημένο κόστος ηλεκτροδότησης των νησιών.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η ΡΑΕ

Ο αντιπρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, Μίλτος Ασλάνογλου, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι πρέπει να δοθούν λύσεις πολύ σύντομα στα προβλήματα της ενεργειακής αγοράς.

Στόχος είναι να έχουμε μια αγορά που θα είναι σε θέση να πληρώνει τις υποδομές που απαιτούνται, σημείωσε ο κ. Ασλάνογλου και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν γρήγορα μέτρα για να αντιμετωπισθούν οι δομικές καθυστερήσεις και ασυμμετρίες στην ελληνική αγορά.

Ο Γ. Κοπανάκης παρουσίασε το επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΗ στον τομέα παραγωγής, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι τον επόμενο μήνα θα τεθεί σε εμπορική λειτουργία η νέα μονάδα φυσικού αερίου της ΔΕΗ στο Αλιβέρι.

Τόνισε επίσης ότι η νέα λιγνιτική μονάδα στην Πτολεμαΐδα που ανατέθηκε πρόσφατα θα παράγει περισσότερη ενέργεια σε σχέση με τις υφιστάμενες μονάδες του ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, με χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και λιγότερους ρύπους.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας Ε. Δοντάς, επισήμανε την ανάγκη μείωσης του ενεργειακού κόστους για τη βιομηχανία και ιδίως για τις ενεργοβόρες επιχειρήσεις.


in.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ