Σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής της τρόικας κ.κ. Πόλ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ. Η συνάντηση ήταν αρχικά προγραμματισμένη για τις 10 το πρωί ωστόσο αναβλήθηκε για μερικές ώρες.

 Στελέχη του οικονομικού επιτελείου, θεωρούν πως τις προηγούμενες ημέρες προχώρησε η επεξεργασία των ζητημάτων που είχαν ζητήσει τα στελέχη του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ πριν αποχωρήσουν από την Αθήνα στα μέσα Μαρτίου και εκτιμούν ότι οι διαπραγματεύσεις θα εξελιχθούν ομαλά.

Αν και η προσοχή είναι στραμμένη στο ζήτημα του ενιαίου φόρου ακινήτων που το 2013 θα εισπράττεται μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ τα θέματα που παραμένουν ανοικτά είναι πολλά.

Ενδεικτικά, η κυβέρνηση έχει έλθει αντιμέτωπη με δημοσιονομικό κενό ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ το οποίο πρέπει να καλυφθεί προκειμένου να μην χαθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα. Κρίσιμο είναι και το θέμα της κινητικότητας 25.000 δημοσίων υπαλλήλων. Πληροφορίες αναφέρουν πως στην τρόικα θα παρουσιασθεί πλάνο άμεσης αποπομπής από το Δημόσιο επίορκων, αλλά και παρεμβάσεις σχετικές με την αναδιοργάνωση των υπουργείων και την εφαρμογή των νέων οργανογραμμάτων. Θα τεθούν ακόμη προς συζήτηση στοιχεία για τις καταργήσεις και συγχωνεύσεις φορέων, αλλά και τη διαθεσιμότητα των υπαλλήλων.

Σημαντικό πρόβλημα καταγράφεται με τα ελλείμματα των ασφαλιστικών ταμείων που διαρκώς αυξάνονται. Οι χρηματοδοτικές δε ανάγκες των ασφαλιστικών ταμείων είναι ήδη πολύ αυξημένες λόγω της ανεργίας και των αυξημένων συνταξιοδοτήσεων.

Για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες, η Κυβέρνηση βρίσκεται πίσω από τους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τρίμηνο 2013, καθώς έχει καταβάλει μόλις 1,5 δισ. ευρώ εκ συνόλου οφειλών ύψους 8,8 δισ. ευρώ.

Για την ευνοϊκή ρύθμιση οφειλών προς το Δημόσιο φαίνεται πως ήδη υπάρχει συμφωνία ώστε η νέα ρύθμιση να κεφαλαιοποιεί οφειλές μέχρι 31-12-2012, ενώ για να ενταχθεί μια επιχείρηση θα πρέπει να πληρώνει τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές. Οι δόσεις θα κυμαίνονται από 36 έως 48 , αλλά αυτό μέλλει να αποσαφηνισθεί στις επαφές κυβέρνησης – τρόικας. Οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν χθες να επιδιωχθεί ρύθμιση άνω των 36 δόσεων για τα ληξιπρόθεσμα χρέη σε Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Στο επίκεντρο θα βρεθεί και η ρύθμιση για τη διευκόλυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών θέμα στο οποίο έχει ήδη καταγραφεί πρόοδος και αναμένεται να κλειδώσει στη συνάντηση των στελεχών του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στην ατζέντα του υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα με τους κ.κ. Πόλ Τόμσεν, Ματθίας Μορς και Κλάους Μαζούχ θα βρεθεί και το θέμα της συγχώνευσης των Εθνική Τράπεζα – Eurobank με την κυβέρνηση να επιμένει στην ολοκλήρωση της συγχώνευσης και να αντικρούει πιέσεις για το αντίθετο.

 

in.gr