Στην… τρόικα εξωτερικού στρέφει πλέον το ενδιαφέρον της η κυβέρνηση, μετά τη συμφωνία που υπήρξε σε επίπεδο κορυφής για σχεδόν όλα τα ακανθώδη θέματα που βρίσκονται στο πεδίο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές της χώρας μας.

Στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους τόσο για τη διαμόρφωση μιας ενιαίας θέσης (και από τα τρία κυβερνητικά κόμματα) σε ό,τι αφορά το «χαράτσι», όσο και για το κλίμα που επικράτησε στη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου, και όπως σημείωναν η προσπάθεια του οικονομικού επιτελείου θα επικεντρωθεί τώρα στην αποδοχή αυτής της πρότασης από την τρόικα.

Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς δηλώνει αισιόδοξος, καθώς εκτιμά ότι με την πρόταση που στηρίζουν και οι τρεις πολιτικοί ηγέτες επιτυγχάνεται ο δημοσιονομικός στόχος που έχει τεθεί και υπάρχει περιορισμός των επιβαρύνσεων στους οικονομικά ασθενέστερους.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου σε δηλώσεις του προανήγγειλε ότι η ελάφρυνση θα κυμανθεί μεταξύ 10-15% μεσοσταθμικά και επέμεινε -στηρίζοντας την άποψη του προέδρου της ΔΗΜΑΡ- ότι το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί δεν έχει σχέση με το «χαράτσι της ΔΕΗ». «Δεν ήταν ο ίδιος φόρος. Είναι νέος ο τρόπος υπολογισμού, διευρύνεται η φορολογητέα βάση. Το μόνο που έμενε ίδιο ήταν ο τρόπος είσπραξης», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι σαφές ότι το Μέγαρο Μαξίμου δεν θέλει να οξύνει το κλίμα μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων και ο ίδιος ο πρωθυπουργός θέλει να κρατήσει χαμηλά τους τόνους, με δεδομένο μάλιστα ότι της σύσκεψης είχε προηγηθεί ένας «πόλεμος διαρροών» που οδήγησε σε ένταση. Γι\’ αυτόν τον λόγο χθες ο κ. Κεδίκογλου απέφυγε να μιλήσει για «νικητές» και «ηττημένους» και προτίμησε να δικαιώσει ουσιαστικά τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ και να επισημάνει ότι οι κυβερνητικοί εταίροι της ΝΔ στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων και προέβαλαν το συμφέρον της χώρας.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας για καλή συνεργασία στο εσωτερικό πεδίο εντάσσεται και η αποδοχή από πλευράς του κ. Σαμαρά του σχεδίου Μανιτάκη για το Δημόσιο, ασχέτως εάν αυτό έχει εμπλουτιστεί (από το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών) με συγκεκριμένους αριθμούς που αφορούν τους επίορκους και τους υπαλλήλους που θα τεθούν σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Ο κ. Σαμαράς αντιλαμβάνεται ότι όσο διατηρείται η ύφεση και οι αποφάσεις είναι δύσκολες, θα πρέπει ο ίδιος με συγκεκριμένους χειρισμούς να διασφαλίσει το καλό κλίμα μεταξύ των τριών πολιτικών αρχηγών. Αλλωστε, όπως τόνιζε στενός συνεργάτης του, γνωρίζει ότι τα δύσκολα δεν έχουν περάσει ακόμη και δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δοκιμαστεί ξανά η κυβερνητική συνοχή…

ethnos.gr/Γιάννης Σαραντάκος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook