Οι περισσότεροι ασθενείς που πάσχουν από επιληψία μπορούν να θεραπευτούν με επιτυχία ακολουθώντας θεραπευτική αγωγή με ένα ή περισσότερα φάρμακα. Το ένα τρίτο των ατόμων με επιληψία δεν μπορούν να θεραπευτούν αποτελεσματικά με αυτό τον τρόπο.

Λόγω του ότι τα φάρμακα είναι η πρώτη θεραπευτική αγωγή που δοκιμάζεται από τους ιατρούς, τα άτομα αυτά θεωρείται ότι πάσχουν από επιληψία που δεν ελέγχεται με τα φάρμακα ή «δύσκολη στον έλεγχο επιληψία» ή «φαρμακοανθεκτική επιληψία».

Όταν έχουν δοκιμασθεί με σωστό τρόπο τουλάχιστον δύο ή τρία από τα σημαντικότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα, ο ιατρός καταφεύγει σε άλλες θεραπευτικές λύσεις όπως ο πνευμονογαστρικός ερεθιστής, η χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο ή η κετογενής δίαιτα.

Η θεραπεία με τον ερεθιστή του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS Therapy) που εφαρμόζεται στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης, παρέχει αποτελεσματικό έλεγχο των κρίσεων σε πολλούς ασθενείς με ελάχιστες παρενέργειες σε όλες τις περιπτώσεις.

Πως λειτουργεί:

Στην θεραπεία με ερεθιστή του πνευμονογαστρικού νεύρου χρησιμοποιείται μια μικρή συσκευή η οποία στέλνει ηλεκτρικούς παλμούς στο αριστερό πνευμονογαστρικό νεύρο. Όντας το πνευμονογαστρικό νεύρο ένας σημαντικότατος σύνδεσμος επικοινωνίας του εγκεφάλου με το σώμα, το VNS λειτουργεί βοηθώντας στην πρόληψη των ηλεκτρικών ανωμαλιών στο εγκέφαλο που προκαλούν τις κρίσεις.

Πως τοποθετείται:

Συνήθως γίνεται με γενική αναισθησία και γι αυτό χρειάζεται μια σύντομη παραμονή στο νοσοκομείο.

iator.gr/Σοφία Χρονοπούλου

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook