Της «μακράς παράδοσης» του τραπεζικού απορρήτου στη χώρα της υπεραμύνθηκε, στο περιθώριο της συνάντησης που είχε σήμερα με τον Επίτροπο Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χοακίν Αλμούνια στις Βρυξέλλες, η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, Μαρία Φέκτερ, αναφερόμενη στο δικαίωμα των πολιτών της Αυστρίας να προστατεύονται οι αποταμιεύσεις τους όχι μόνον από χρηματική άποψη αλλά και από υπερβολικές απαιτήσεις πρόσβασης σε ανταλλαγή πληροφοριών.
Σύμφωνα με την Φέκτερ, η Αυστρία έχει υπογράψει συμφωνίες με την Ελβετία και το Λιχτενστάιν για την είσπραξη φόρων χωρίς την εγκατάλειψη του τραπεζικού απορρήτου, και αυτό είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Οι φόροι μεταφέρονται γρήγορα στην Αυστρία και για το λόγο αυτό η ίδια είπε ότι δεν ενδιαφέρεται για μια αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών που θα οδηγούσε, όπως σημείωσε, σε ένα «νεκροταφείο στοιχείων ανώτερης κατηγορίας».

Εξάλλου, όπως διαπιστώνεται σε άλλες χώρες που διατηρούν αυτή την ανταλλαγή πληροφοριών, δεν έχει υπάρξει είσπραξη ούτε ενός λεπτού του ευρώ, πρόσθεσε η Αυστριακή υπουργός Οικονομικών, αντιδρώντας προφανώς σε δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα ο Γερμανός ομόλογός της Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στις οποίες, υπονοώντας την Αυστρία και το Λουξεμβούργο, έκανε λόγο για δύο χώρες-μέλη της ΕΕ που διεκδικούν ειδικές ρυθμίσεις ως προς το τραπεζικό απόρρητο.

Ο Σόιμπλε είχε εκφράσει την πεποίθησή του πως με τις χθεσινές αποκαλύψεις για τα στοιχεία ιδιοκτητών υπεράκτιων εταιρειών, λογαριασμών και τοποθετήσεων, θα υπάρξουν τώρα αλλαγές και προς τούτο θα ασκηθούν πιέσεις σε όλα τα επίπεδα.

Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών φάνηκε να αφορούν το αυστριακό τραπεζικό απόρρητο που εξακολουθεί να προστατεύει τους πελάτες τραπεζών από έρευνες της Δικαιοσύνης. Για να αποκαλυφθούν πληροφορίες σχετικά με το «αν και πού» διατηρεί κάποιος στην Αυστρία έναν τραπεζικό λογαριασμό απαιτείται αίτηση προς τον σύνδεσμο τραπεζών, συνοδευόμενη με αιτιολόγηση της διενέργειας έρευνας κατά του συγκεκριμένου προσώπου.

Το αίτημα παραπέμπεται στις επί μέρους τράπεζες, οι οποίες έχουν στη συνέχεια την ευθύνη για την παροχή της πληροφορίας ως προς την κατοχή τραπεζικού λογαριασμού και μόνον μετά, σε ένα δεύτερο στάδιο, ανοίγεται ενδεχόμενα ο λογαριασμός.

Σύμφωνα με την δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση, στα στοιχεία που αποκαλύφθηκαν για φοροφυγάδες και τις υπεράκτιες εταιρείες υπάρχουν ονόματα και Αυστριακών, ενώ το υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως θα ερευνήσει την υπόθεση, δεν διαθέτει όμως απαραίτητα στοιχεία.

Στα τέλη του Ιανουαρίου, είχε υπογραφεί συμφωνία Αυστρίας και Λιχτενστάιν για τη φορολόγηση αυστριακού «μαύρου χρήματος» στις τράπεζές του, η οποία πρόκειται να τεθεί σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2014 και με την οποία αναμένονται έσοδα αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στον αυστριακό προϋπολογισμό του 2014.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook