Έτος αναζωπύρωσης της αντισημιτικής βίας σε παγκόσμια κλίμακα αποδείχθηκε το 2012, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε το Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Εβραϊκό Κογκρέσο, μία οργάνωση-ομπρέλα που εκπροσωπεί της εβραϊκές κοινότητες ανά τη Γηραιά Ήπειρο.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η επίμαχη έρευνα, τα καταγεγραμμένα περιστατικά αντισημιτικής βίας ανήλθαν σε 686 και σημειώθηκαν σε 34 διαφορετικές χώρες, αυξημένα κατά 30% σε σχέση με τα 526 επεισόδια που έλαβαν χώρα το 2011. Οι επιθέσεις κυμαίνονται από περιστατικά σωματικής βίας μέχρι βανδαλισμό συναγωγών ή εβραϊκών νεκροταφείων.

Τα επεισόδια αντισημιτικής βίας είχαν μειωθεί κατά το 2011 και το 2010.

Μάλιστα, η έξαρση στην αντισημιτική βία έχει και πολιτική διάσταση, καθώς, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα στοιχεία καταδεικνύουν έναν απ’ ευθείας συσχετισμό μεταξύ της ενίσχυσης ακροδεξιών κομμάτων σε ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες και του αυξημένου αριθμού αντισημιτικών επιθέσεων, αλλά και επιθέσεων σε βάρος άλλων μειονοτήτων και μεταναστών.

Ανάμεσα στις χώρες της Γηραιάς Ηπείρου όπου παρατηρήθηκε αυτή η συσχέτιση βρέθηκε και η Ελλάδα, με τους ερευνητές να εκφράζουν την ανησυχία τους για την άνοδο της Χρυσής Αυγής.

Όπως επεσήμαναν οι μελετητές, η οικονομική κρίση η οποία ταλανίζει την Ευρώπη αποτελεί πηγή ενίσχυσης κομμάτων όπως η Χρυσή Αυγή, το εθνικιστικό κόμμα Τζόμπικ στην Ουγγαρία και η παράταξη Σβόμποντα στην Ουκρανία.

 

skai.gr