Τη διαβεβαίωση ότι «δεν θα υπάρξουν νέα δημοσιονομικά μέτρα, δηλαδή, μειώσεις μισθών και συντάξεων και αύξηση φορολογίας» παρείχε ο υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας αργά το βράδυ της Κυριακής, μετά τις συναντήσεις με την τρόικα, όπου συζητήθηκαν όλα τα ανοιχτά μέτωπα.

Το απόγευμα της Δευτέρας ο Γ.Στουρνάρας θα έχει νέα σύσκεψη με την τρόικα κι όπως όλα δείχνουν κατά τις προηγούμενες συναντήσεις έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος.

«Θα κλείσουμε τις επόμενες ημέρες», επισημαίνει κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών. Ο ίδιος διευκρίνιζε ότι το Eurogroup της Παρασκευής 12 Απριλίου είναι άτυπο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα συζητηθεί το ελληνικό θέμα.

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει πρώτα την εκταμίευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης του Μαρτίου και στη συνέχεια των 6 δισ. ευρώ, διευκρινίζεται ωστόσο ότι υπάρχουν αρκετά διαθέσιμα.

Ειδικότερα, σε ότι αφορά τα ανοιχτά ζητήματα, για το θέμα των δόσεων προς την εφορία σημειώνεται ότι «θα γίνουν ανακοινώσεις για ληξιπρόθεσμα και δόσεις όταν συμφωνήσουμε. Υπάρχει μεγάλη σύγκλιση. Πλέον το κενό που μας χωρίζει είναι μικρό».

Μείωση 15% για όλους στο χαράτσι

Οριζόντια μείωση 15% σε όλους τους συντελεστές θα υπάρξει στο φόρο ακινήτων μέσω της ΔΕΗ το 2013. «Δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά» λένε ανώτερες πηγές του ΥΠΟΙΚ. «Το 2013 είναι μεταβατικό έτος. Το κοιτάζουμε για το αφορολόγητο, δεν μπορώ να πω τώρα ναι ή όχι» ανέφερε κορυφαίος παράγοντας.

Δεν θα τεθεί πλαφόν για τις μειώσεις ως 15% με βάση την αντικειμενική αξία και τα τετραγωνικά των ακινήτων, διαβεβαιώνει ο ίδιος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι ακόμη αναζητούνται ισοδύναμα για την απώλεια από την μείωση του τέλους.

«Δεν αλλάζει η πρόβλεψη για την ύφεση»

«Δεν έχουμε αλλάξει τις προβλέψεις για την ύφεση (4,5% του ΑΕΠ το 2013). Οι απώλειες από την Κύπρο αντισταθμίζονται από τις προβλέψεις για καλύτερη τουριστική χρονιά» σημείωσε ανώτερο στέλεχος του ΥΠΟΙΚ το βράδυ της Κυριακής.

«Είναι πρωταρχικός μας στόχος το πρωτογενές πλεόνασμα. Όλα τα άλλα είναι δεύτερα» ανέφερε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Αν πετύχουμε πλεόνασμα θα ζητήσουμε σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup μείωση χρέους».

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook