Η σφοδρή αντιπαράθεση του δημοσιογράφου Αλέκου Ανδρικάκη με τον δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη συνεχίστηκε σήμερα με απάντηση του δημοσιογράφου στην επιστολή Κουράκη.

Η υπόθεση που οδήγησε στην παραίτηση του Αλέκου Ανδρικάκη από την εφημερίδα \’\’Πατρίς\’\’ δεν έλαβε τέλος την προηγούμενη εβδομάδα, αφού ο δημοσιογράφος είχε ξεκαθαρίσει πως εάν δε δημοσιευθεί η απάντηση του στην εφημερίδα (στην οποία εργαζόταν επί σειρά ετών) τότε θα το πράξει μέσω facebook.

Έτσι έγινε και πριν λίγο ο Αλ. Ανδρικάκης \’\’ανέβασε\’\’ στον προσωπικό λογαριασμό του την απάντηση, η οποία είναι ιδιαίτερα σκληρή για τον κ. Κουράκη.

Μάλιστα τονίζει πως η δήλωση Μιχελογιαννάκη (αντιδημάρχου Ηρακλείου την επίμαχη περίοδο) η οποία εκθέτει το δήμαρχο Ηρακλείου δε δημοσιεύθηκε ποτέ.

Αναλυτικά ο Αλ. Ανδρικάκης αναφέρει:

\’\’Είχα δεσμευτεί ότι αν η \”Πατρίδα\” δεν δημοσίευε την απάντησή μου στην αισχρή προσωπική σε βάρος μου επιστολή Κουράκη, θα τη δημοσίευα εδώ, αφού δεν έχω άλλο τρόπο.

Εγώ έκανα, ως όφειλα, κριτική με στοιχεία στη δημοτική αρχή, και η \”απάντηση\” ήταν η αισχρολογία του δημάρχου… Να σας αποκαλύψω ακόμη ότι στο ρεπορτάζ μου δεν απάντησε μόνο ο δήμαρχος, αλλά και ο τότε αντιδήμαρχος Οικονομικών, σήμερα ανεξάρτητος βουλευτής, Γ. Μιχελογιαννάκης, το όνομα του οποίου αναφέρεται στα έγγραφα.

Η δική του δήλωση, που εκθέτει το δήμαρχο, δεν δημοσιεύτηκε, σε αντίθεση με την επιστολή Κουράκη.

Θα την παραθέσω παρακάτω, στα σχόλια.

Η δική μου ανταπάντηση (Δευτέρα 1 Απριλίου, την ίδια μέρα που απάντησε ο δήμαρχος) στην επιστολή Κουράκη (στα σχόλια θα παρουσιάσω, επίσης, το ρεπορτάζ που είχε κάνει αλλά και την υβριστική απάντηση Κουράκη, στην οποία δε μου δόθηκε η δυνατότητα να ανταπαντήσω μέσω της \”Πατρίδας\”):

\”Για επίσημα έγγραφα του δήμου, αλληλογραφία υπηρεσιών, αποφάσεις – δημάρχου και αντιδημάρχου, με αριθμούς πρωτοκόλλων, σφραγίδες, κλπ, ο κύριος δήμαρχος κάνει τον πρωτοφανή ισχυρισμό ότι είναι… \”σαφέστατα παραποιημένα\”, ενώ την ίδια ώρα υποστηρίζει το περιεχόμενό τους!

Ας μας ξεκαθαρίσει, λοιπόν – γιατί η δημόσια λογοδοσία είναι μέσα στις βασικές υποχρεώσεις των δημόσιων λειτουργών: τελικά είναι \”παραποιημένα\” ή τα υποστηρίζει ως πραγματικά; Και το ένα και το άλλο δεν μπορεί να συμβαίνουν.

Αλλά ας μας πει, επιπλέον, από ποιόν είναι «παραποιημένα»; Γιατί δεν δημοσιοποιεί ο ίδιος τα «μη παραποιημένα» έγγραφα; Έχει ημερομηνίες, αριθμούς πρωτοκόλλων. Ας τα ζητήσει από τα αρχεία των υπηρεσιών και ας τα δώσει στη δημοσιότητα. Διαφορετικά συκοφαντεί και παραπλανεί. Ας το κάνει λοιπόν σήμερα.

Όμως, επίσημα έγγραφα, στη «φαντασία μας», κύριε δήμαρχε; Ποιος άραγε έχει τέτοια φαντασία…

Για τον έλεγχο των οικονομικών, ας πείτε την πραγματικότητα κύριε δήμαρχε; Πότε έγινε διαχειριστικός – οικονομικός έλεγχος και μάλιστα από μια ανεξάρτητη αρχή;

Δε νομίζετε ότι είναι πολύ διαφορετικό να γίνεται έλεγχος στο ταμείο της ημέρας και μόνο, με ανάθεση του ίδιου του ελεγχόμενου; Ας δοθεί επιτέλους μια ειλικρινής ενημέρωση κι όχι για εντυπώσεις…

Φυσικά είναι συνηθισμένο φαινόμενο αυτής της δημοτικής εποχής, κάθε κριτική, κάθε διαφορετική γνώμη, κάθε κρίση επί του \”αλάθητου\” να θεωρείται \”εμπάθεια\”… Τώρα ο κύριος δήμαρχος φτάνει και σε σημείο που είναι έξω από τα όρια της ευπρέπειας και της δημοκρατικής λογικής: μας \”διδάσκει\” ότι η \”αντικειμενική πληροφόρηση\” και \”η ιστορία της εφημερίδας μας\” απαιτούν τη σιωπή…

Ας μάθει λοιπόν κάτι άλλο: η δημοσιογραφική αποκάλυψη και κριτική υπάρχει – πάντα τεκμηριωμένη, όπως το χθεσινό δημοσίευμα της \”Π\”, με στοιχεία και αποδείξεις- όχι επειδή είναι \”ανεκτή\” από την κάθε εξουσία, αλλά επειδή ο δημοσιογράφος έχει το χρέος να ασκεί αυτή την κριτική προς την κάθε εξουσία.

Αλλοίμονο αν περιμέναμε την άδεια του κάθε δημάρχου για να ασκήσουμε με ευθύνη τη δημοσιογραφία. Η οποία, προφανώς, είναι κάτι πολύ διαφορετικό από την κατευθυνόμενη αγιογραφία, που ίσως του είναι αρεστή…

(Πολλοί γνωρίζουν βέβαια, κύριε δήμαρχε, πόσο αστήρικτη είναι η κατηγορία της εμπάθειας που μου απευθύνετε… Πάρα πολλοί…)

Και μια ακόμη υπόμνηση, για κάθε έναν που έχει εξουσία, όχι ως πατρογονική κληρονομιά, αλλά κατά λαϊκή αντιπροσώπευση – άρα είναι διαρκώς λογοδοτών και ελεγχόμενος, κατά την εντολή: Ο Αγάθων, τραγικός της κλασικής αρχαιότητας, έγραψε πολύ σωστά: \”Τον άρχοντα τριών δει μέμνησθαι:

Πρώτον ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον ότι κατά νόμους άρχει. Τρίτον ότι ουκ αεί άρχει.\” Και για να καταλαβαίνουμε όλοι: ο άρχοντας πρέπει να θυμάται τρία πράγματα.

 Ότι διοικεί επί ανθρώπων, με βάση τους νόμους και δεν είναι μόνιμος στη θέση του…
Αλέκος Α. Ανδρικάκης\”

ΕΣΗΕΠΗΝ: Ανακοίνωση συμπαράστασης στον Αλέκο Ανδρικάκη

\”Έκπληξη, απορία και προβληματισμό προκαλεί σε όλους μας η παραίτηση του συναδέλφου Αλέκου Ανδρικάκη από την εφημερίδα \” ΠΑΤΡΙΣ\” του Ηρακλείου.

Αιτία ένα ενυπόγραφο ρεπορτάζ του συναδέλφου που έκανε λόγο για κακή οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Αρχής του Ηρακλείου, την περίοδο του 2004. Ο τότε και νυν Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Κουράκης έκανε λόγο για κατασκευασμένο δημοσίευμα, που στηρίχτηκε σε ψευδή στοιχεία και τόνιζε πως θα διεκδικήσει με κάθε τρόπο την δικαίωση του.

Η εφημερίδα φιλοξένησε, ως όφειλε, την απάντηση του Δημάρχου, αλλά δεν επέτρεψε να φιλοξενηθεί η ανταπάντηση του συναδέλφου, οδηγώντας τον ουσιαστικά σε παραίτηση μετά από 28 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας !

Από την πρώτη στιγμή που προέκυψε το πρόβλημα το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων προσπάθησε να συνδράμει στην εκτόνωση της κατάστασης δίχως έως σήμερα να βρεθεί, δυστυχώς, λύση.

Όμως είμαστε υποχρεωμένοι να ξεκαθαρίσουμε πως η εντιμότητα, η παρρησία, και η αποφασιστικότητα του συναδέλφου να υπηρετεί την Ανεξάρτητη Δημοσιογραφία, δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν, πολύ περισσότερο από την κοινωνία του Ηρακλείου, που και ξέρει και κρίνει. Όπως επίσης και το γεγονός πως είναι δίκαιη η απαίτηση του συναδέλφου να απαντήσει με τον τρόπο που εκείνος θέλει στις σοβαρές κατηγορίες του Δημάρχου.

Σε κάθε περίπτωση όμως η σκληρή κριτική είναι προτιμότερη από την ανυπαρξία κριτικής και την προσπάθεια κάποιων να μείνουν στο απυρόβλητο!\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook