Σήμερα αναμένεται να κλειδώσει η συμφωνία Κυβέρνησης – τρόικας για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, στη μεσημεριανή (12 μ.μ. ) συνάντηση του Γ. Στουρνάρα με τους επικεφαλής των κλιμακίων του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ.

Το τελικό σενάριο, που προβλέπει την αποπληρωμή οφειλών σε περίπου 48 δόσεις αντί για 36 περιλαμβάνει τα εξής:

-Ρύθμιση των οφειλών έως και σε 48 δόσεις. Κάθε μήνα θα μειώνεται σταδιακά ο αριθμός των δόσεων ώστε κάποια στιγμή να παύσει η ρύθμιση οφειλών.

-Μείωση κατά 80% των παλαιών προσαυξήσεων σε περίπτωση πλήρους εξόφλησης εφάπαξ.

-Οι συνεπείς οφειλέτες θα ανταμείβονται με επιστροφή τόκων. Προτείνεται επιστροφή του 50% των τόκων κάθε ολόκληρου έτους στην τελευταία δόση του έτους.

-Για οφειλές προς τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης προτείνεται η δόση να ανέρχεται στο 1% του χρέους ανά μήνα για το πρώτο έτος και σε ισόποσες δόσεις στη συνέχεια. Έτσι, για μια ρύθμιση 48 δόσεων, ότι η καταβολή θα ήταν 1% του χρέους ανά μήνα για το πρώτο έτος και 2,44% για κάθε επόμενο μήνα.

-Δεν θα δικαιούνται να υπαχθούν στη ρύθμιση οφειλέτες που έχουν καταδικαστεί για φοροδιαφυγή, διερευνώνται για ποινικά φορολογικά αδικήματα ή έχουν παραπεμφθεί στον εισαγγελέα.

Εξάλλου, μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να κατατεθεί από το υπουργείο Οικονομικών στην Βουλή ρύθμιση για το χαρακτηρισμό ληξιπρόθεσμων χρεών ως μη εισπράξιμα, με στόχο να επικεντρωθεί ο φοροελεγκτικός μηχανισμός στο κυνήγι των ληξιπρόθεσμων που μπορούν πραγματικά να εισπραχθούν.


in.gr