Τουλάχιστον ένας πύραυλος με βεληνεκές 3.000 χιλιομέτρων είναι έτοιμος για εκτόξευση, διαμηνύουν αμερικανικές και νοτιοκορεατικές πηγές. Η Πιονγιάνγκ έχει ανεβάσει τους τόνους τις τελευταίες ημέρες, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο πολέμου νοτιοκορεατικές, ιαπωνικές και αμερικανικές βάσεις στην περιοχή.

Η Βόρειος Κορέα προειδοποίησε τους ξένους πολίτες στη Νότιο Κορέα να εγκαταλείψουν τη χώρα, σε περίπτωση πολέμου.

Ενδεικτικές του κλίματος που επικρατεί στην κορεατική χερσόνησο είναι και οι δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών, Τσακ Χέιγκελ, ο οποίος ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα έχει ξεπεράσει τα όρια με τις καθημερινές απειλές που «εκτοξεύει» εναντίον των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας.

«Η Βόρεια Κορέα με την πολεμοχαρή ρητορική της βαδίζει προς μια επικίνδυνη γραμμή», ανέφερε ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Πεντάγωνο. «Οι πράξεις τους και τα λόγια τους δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση της εκτόνωσης της κατάστασης».

Γίνεται όλο και πιο πιστευτό πλέον πως η Βόρεια Κορέα έχει ολοκληρώσει τις ετοιμασίες για εκτόξευση πυραύλου, μετά και την μετακίνηση δύο πυραύλων Μουσούνταν προς την δυτική ακτή, όπως μετέδωσαν και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης. Από την πλευρά τους, οι δυνάμεις των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας έχουν αυξήσει τα επίπεδα παρακολούθησης και βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα.

Όπως μάλιστα δήλωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Νότιας Κορέας στο κοινοβούλιο, η εκτόξευση μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Μία πυραυλική δοκιμή θα αποτελούσε παράβαση κανονισμού του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο οποίος αναφέρει ότι ο Βορράς «δεν θα πρέπει να προχωρήσει σε άλλη πυραυλική δοκιμή ή σε δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου».

Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής των αμερικανικών δυνάμεων της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, ναύαρχος Σαμ Λοκλίαρ, ξεκαθάρισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα καταρρίψουν βαλλιστικό πύραυλο που θα εκτοξευτεί από τη Βόρεια Κορέα, αν αυτός δεν αποτελεί απειλή για τους συμμάχους τους ή την επικράτεια των ΗΠΑ.

Η Πιονγιάνγκ έχει αναπτύξει στην ανατολική της ακτή δυο πυραύλους Musudan με βεληνεκές που θεωρητικά μπορεί να φθάνει έως και τα 4000 χιλιόμετρα. Μπορεί να πλήξει τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία και το αμερικανικό νησί Γκουάμ. Σύμφωνα με ανώτερο Νοτιοκορεάτη αξιωματούχο «η Βόρεια Κορέα είναι προφανώς έτοιμη να εκτοξεύσει τους πυραύλους αυτούς χωρίς προειδοποίηση».

real.gr