Μέσα στις 5 περιοχές που θα υπαχθούν στο νέο σύστημα αντικειμενικών αξιών, περιλαμβάνεται και η Κρήτη.

Τα δεδομένα αναμένεται να αλλάξουν άρδην στις αντικειμενικές αξίες που θα ισχύσουν σε εκατοντάδες οικισμούς και στους τέσσερις νομούς του νησιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένεται με την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών σε όλη τη χώρα, να επιβαρυνθούν χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων.

Το καμπανάκι φαίνεται ότι χτυπά για εκατοντάδες οικισμούς τις Κρήτης, της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Ρόδου και της Αττικής.

Σύμφωνα με πληροφορίες αναμένονται αυξήσεις αξιών, που μπορεί να φθάσουν και στο 40%, σε περιοχές που ακόμη και σήμερα οι αντικειμενικές τιμές βρίσκονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα σε σύγκριση με τις αγοραίες.

Μειώσεις στις τιμές ζώνης σε πολλές αστικές περιοχές και κυρίως στα ακριβά προάστια της Αττικής που σήμερα εφαρμόζονται υψηλές αντικειμενικές αξίες οι οποίες όμως δεν ανταποκρίνονται στις συνθήκες της αγοράς.

Οι νέες τιμές ζώνης που αναμένεται να καθοριστούν για όλα τα ακίνητα από τον Ιούλιο, θα αποτελέσουν τη βάση για τον υπολογισμό του Ενιαίου Φόρου Ακινήτων που θα ισχύσει το 2014 και ενδεχομένως να ληφθούν υπόψη για την επιβολή του νέου «χαρατσιού» του 2013 για τα ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ.

Σύμφωνα με στοιχεία μεσιτικών γραφείων οι τιμές που γίνονται οι αγοραπωλησίες έχουν υποστεί καθίζηση και πλέον οι εμπορικές είναι πολύ χαμηλότερες από τις αντικειμενικές.