Οι φύλακες σε ένα ιδιωτικό καταφύγιο άγριας ζωής στη Νότια Αφρική ανακοίνωσαν ότι διοχέτευσαν στα κέρατα περισσότερων από 100 ρινόκερων ένα παρασιτοκτόνο για να προστατεύσουν τα ζώα από τους λαθροκυνηγούς.

Μόνο πέρυσι, σχεδόν 700 ρινόκεροι θανατώθηκαν στη χώρα προκειμένου τα κέρατά τους να πωληθούν προς τεράστια ποσά στη μαύρη αγορά. Οι υπεύθυνοι του συγκεκριμένου πάρκου έκριναν απαραίτητο να καταφύγουν στη λήψη ενός τόσο δραστικού μέτρου.

«Παρά τις επεμβάσεις της αστυνομίας, ο απολογισμός συνεχίζει να αυξάνεται», δήλωσε στον Guardian ο Άντριου Πάρκερ, διευθύνων σύμβουλος μιας ένωσης ιδιοκτητών καταφυγίων στη χώρα. «Ό,τι κι αν δοκιμάσαμε δεν λειτούργησε, καθώς οι λαθροθήρες θεωρούν ότι διακινδυνεύουν ελάχιστα για μια πολύ υψηλή αμοιβή.»

Οι φροντιστές του πάρκου διοχέτευσαν στα κέρατα ναρκωμένων ρινόκερων ένα μείγμα παρασιτοκτόνων και ροζ μπογιάς. Παρότι το χημικό δεν είναι θανατηφόρο, ο Πάρκερ λέει ότι όποιος το καταναλώσει θα αρρωστήσει βαριά, υποφέροντας μεταξύ άλλων από ναυτία, στομαχόπονο και διάρροια. Σύμφωνα με τους εμπνευστές του μέτρου, όσοι δουν τη ροζ μπογιά, θα το σκεφτούν καλά προτού καταναλώσουν το κέρατο, το οποίο προωθείται σε ασιατικές χώρες ως προϊόν με φαρμακευτικές ιδιότητες.

Την περίοδο 1990 έως 2007, η Νότια Αφρική, όπου ζει περίπου το 75% των ρινόκερων, έχανε κατά μέσο όρο 13 τέτοια ζώα κάθε χρόνο. Μόνο τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους, ωστόσο, έχουν θανατωθεί περισσότεροι από 200 ρινόκεροι, εξαιτίας της αυξημένης ζήτησης στη νοτιοανατολική Ασία.

Πάντως, ορισμένες οργανώσεις για την προστασία του περιβάλλοντος εκφράζουν ανησυχία ότι το δηλητήριο θα ενθαρρύνει τους λαθροκυνηγούς να αναζητήσουν θηράματα σε άλλες περιοχές της χώρας ή της ηπείρου ή, ακόμη χειρότερα, θα επιχειρήσουν να καλύψουν τη ροζ μπογιά πουλώντας τα δηλητηριασμένα κέρατα στους ανυποψίαστους καταναλωτές.

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook