Έκπληκτος δήλωσε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Ταγίπ Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον κ. Γιώργο Παπανδρέου στο Ερζερούμ από τα στοιχεία που του παρουσίασε ο Έλληνας πρωθυπουργός για τον αριθμό των λαθρομεταναστών που μπαίνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία.

Ήταν όμως ειλικρινής ο κ. Ερντογάν όταν δήλωνε άγνοια για τα καραβάνια των λαθρομεταναστών που διασχίζουν τα ελληνοτουρκικά σύνορα ή μήπως υποκρινόταν;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποιεί το protothema.gr, το 2010 η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία 10.198 μετανάστες, υποβάλλοντας 295 αιτήματα επανεισδοχής. Η Άγκυρα αποδέχθηκε την επιστροφή 1457 μεταναστών και τελικώς μόνο 501 πρόσφυγες παραδόθηκαν στις τουρκικές αρχές!

Με βάση την συμφωνία για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η οποία υπεγράφη στο πρώτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Αθήνα στις 14 Μαϊου του 2010, η ελληνική κυβέρνηση έχει το δικαίωμα να υποβάλλει στην τουρκική πλευρά μέχρι και 1000 αιτήματα επανεισδοχής λαθρομεταναστών κάθε χρόνο. Η συμφωνία αφορά τα αιτήματα και όχι τα άτομα, αφού σε κάθε αίτημα μπορεί να περιλαμβάνεται απεριόριστος αριθμός μεταναστών αρκεί η ελληνική κυβέρνηση να μπορεί να τεκμηριώσει ότι εισήλθαν στην ελληνική επικράτεια προερχόμενοι από τουρκικό έδαφος.

Το ερώτημα που τίθεται είναι για ποιο λόγο η ελληνική κυβέρνηση υπέβαλλε μόνο 295 αιτήματα (αντί των 1000 που εδικαιούτο) και κυρίως πως αιτιολόγησε η τουρκική κυβέρνηση την απόρριψη της επιστροφής του 95% των λαθρομεταναστών που ζήτησε η Ελλάδα. Ακόμη κι αν η συμφωνία ετέθη σε ισχύ το δεύτερο εξάμηνο του 2010, οι ελληνικές αρχές θα μπορούσαν να υποβάλλουν 500 αιτήματα για επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία. Κι όμως, υποβλήθηκαν μόλις 295 αιτήματα. Πρόκειται άραγε για παράλειψη; Είναι αποτέλεσμα κακής συνεννόησης μεταξύ των εμπλεκομένων κρατικών υπηρεσιών;

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν αφ’ ενός ότι η Τουρκία παραβιάζει συστηματικά την υποχρέωσή της να δέχεται πίσω στο έδαφός της τους λαθρομετανάστες που εισέρχονται σε χώρο ελληνικό και άρα εντός των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επίσης αποδεικνύουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι αν μη τι άλλο η τουρκική κυβέρνηση έχει πλήρη εικόνα του προβλήματος που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

Επισημαίνεται ότι το 2009 η Αθήνα έκανε 879 αιτήματα ζητώντας από την Άγκυρα να συναινέσει στην επανεισδοχή 16.123 προσώπων, οι τουρκικές αρχές αποδέχθηκαν την επιστροφή 974 μεταναστών και τελικώς άνοιξαν τα σύνορα για να γυρίσουν στην Τουρκία απ’ όπου ξεκίνησαν μόλις 283 λαθρομετανάστες!

Το 2008, η Αθήνα υπέβαλλε στην Άγκυρα 1527 αιτήματα για επαναπροώθηση στην Τουρκία 26.516 λαθρομεταναστών, οι Τούρκοι αποδέχθηκαν να πάρουν πίσω 3.020 λαθρομετανάστες, τελικώς όμως μόλις 230 άνθρωποι γύρισαν στην Τουρκία!

Τα στοιχεία δείχνουν όχι μόνο ότι η Τουρκία έχει βρει τα παραθυράκια που της επιτρέπουν να μην εφαρμόζει τις δεσμεύσεις της και να γράφε στα παλαιότερα των υποδημάτων της τις διμερείς συμφωνίες.

Αποκαλύπτεται επίσης ότι χρόνο με το χρόνο και παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των λαθρομεταναστών που περνούν στη χώρα μας πολλαπλασιάζεται, οι ελληνικές υπηρεσίες κινούν τις διαδικασίες για να γυρίσουν στην Τουρκία όλο και λιγότεροι μετανάστες. Το 2008 έκαναν 1527 ομαδικά αιτήματα ζητώντας να επαναπροωθηθούν στην Τουρκία 26.516 λαθρομετανάστες, το 2009 οι αιτήσεις ήταν 879 και αφορούσαν 16.123 άτομα, ενώ το 2010 -που σημειώθηκε ρεκόρ εισόδου λαθρομεταναστών στην Ελλάδα- η Αθήνα έκανε μόλις 295 αιτήματα ζητώντας από την Άγκυρα να πάρει πίσω μόλις 10.198 ανθρώπους…

Ενώ με βάση την συμφωνία της 14ης Μαϊου του 2010 οι αρμόδιες ελληνικές υπηρεσίες θα μπορούσαν να είχαν κάνει 1000 αιτήματα επαναπροώθησης λαθρομεταναστών στην Τουρκία.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook