Κρίσιμες συζητήσεις για την ευρωπαϊκή τραπεζική ενοποίηση και το μελλοντικό από το 2015 καθεστώς εκκαθάρισης, θα έχουν σήμερα Παρασκευή στο Δουβλίνο οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση της Κομισιόν και προβλέπει -μεταξύ άλλων- και κούρεμα των ανασφάλιστων καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ. Σήμερα δεν αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, αλλά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Όλι Ρεν ζήτησε να επισπευσθούν οι διαβουλεύσεις.

Βάση της συζήτησης αναμένεται να αποτελέσει σχέδιο οδηγίας της Κομισιόν που συντάχθηκε στα μέσα του 2012 και προβλέπει ότι ο μηχανισμός αναδιάρθρωσης των υπό κατάρρευση τραπεζών θα πρέπει να μην επιβαρύνει το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, αλλά τους μετόχους, τους ομολογιούχους και αν χρειαστεί τους καταθέτες.

Την ανάγκη να διαλυθεί άμεσα η σύγχυση για τους \”κανόνες του παιχνιδιού\” όσον αφορά το χειρισμό των προβληματικών τραπεζών επισήμανε την Πέμπτη ο Όλι Ρεν, στον απόηχο των αποφάσεων για την τραπεζική κρίση στην Κύπρο.

Tην ίδια ώρα στο Eurogroup, αρχίζει σήμερα η πολιτική υιοθέτηση του προσχεδίου του κυπριακού μνημονίου. Αφού πάρει την έγκριση των υπουργών, θα σταλεί στα κοινοβούλια.

Το μέρος του μνημονίου που αφορά τη βιωσιμότητα του κυπριακού χρέους διέρρευσε στον Τύπο και προβλέπει βαθιά ύφεση 12,5% την επόμενη διετία και επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης (1,1%) το 2015.

Το κείμενο προβλέπει ότι η συνολική λογιστική αποτύπωση της παρέμβασης στην Κύπρο αγγίζει τα 23 δισ.: 10 τα δισ. του δανείου ΕΕ-ΔΝΤ, 10,5 από τη συρρίκνωση του τραπεζικού συστήματος με την παρέμβαση στην τράπεζα Κύπρου και τη Λαϊκή, 600 εκατ. ευρώ σε δημοσιονομικά μέτρα, 1,5 δισ. σε αποκρατικοποιήσεις και 400 εκατ. σε πώληση πλεονάζοντος χρυσού της Κεντρικής Τράπεζας -κάτι που η κυπριακή κυβέρνηση προσπαθεί για λόγους συμβολισμού να πετάξει από πάνω της, όμως περιγράφεται ρητά στην παράγραφο 29 του κειμένου.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook