«Αδιάσειστα στοιχεία» για χρήση χημικών όπλων τουλάχιστον μια φορά στη διάρκεια της συριακής κρίσης διαθέτουν οι δυτικές χώρες, όπως δήλωσαν διπλωμάτες του ΟΗΕ.

Η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση αλληλοκατηγορούνται για τη χρήση χημικών όπλων στον εμφύλιο που μαίνεται στην χώρα από τον Μάρτιο του 2011.

Η Δαμασκός κατέθεσε στις 20 Μαρτίου επίσημο αίτημα για έρευνα από τον ΟΗΕ, η οποία ανακοινώθηκε από τον γενικό γραμματέα του διεθνούς οργανισμού από την επόμενη κιόλας ημέρα.

Ωστόσο, οι αρχές της Συρίας αρνήθηκαν αυτήν την εβδομάδα την πρόσβαση των μελών της αποστολής του ΟΗΕ στο συριακό έδαφος.

«Εχουμε αδιάσειστα στοιχεία για τη χρήση χημικών όπλων», δήλωσε χθες δυτικός διπλωμάτης.

«Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι χρησιμοποιήθηκαν πυρηνικές οβίδες», πρόσθεσε ο ίδιος διπλωμάτης, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

'Αλλος διπλωμάτης στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ επιβεβαίωσε ότι «άκρως πειστικές» αποδείξεις έχουν σταλεί στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για να στηρίξουν τις κατηγορίες εναντίον του συριακού καθεστώτος.

Η Βρετανία και η Γαλλία έχουν καταθέσει στοιχεία στον ΟΗΕ που αφορούν τις πληροφορίες για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον των ανταρτών κυρίως στην πόλη Χομς στις 23 Δεκεμβρίου.

«Είναι λυπηρό το γεγονός ότι η συριακή κυβέρνηση απέρριψε την πρότασή μου για επιτόπια έρευνα», δήλωσε χθες ο Μπαν Κι μουν μετά τη συνάντησή του στην Ουάσιγκτον με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.

Ο γ.γ. του ΟΗΕ ζήτησε απρόσκοπτη πρόσβαση σε όλη τη Συρία πριν από την αποστολή της ομάδας των εμπειρογνωμόνων.

«Τα μέλη της ομάδας είναι έτοιμα ν΄αναπτυχθούν ανά πάσα στιγμή. Πρόκειται για μια επείγουσα έκκληση προς τη Δαμασκό», τόνισε.

kathimerini.gr