Ενας δημιουργός που μάς αποχαιρέτησε στην κυριολεξία πάνω στη σκηνή, καθώς εν μέσω πρόβας \”έφυγε ένα βράδυ από δω\”

Πέρασαν ήδη τρία χρόνια από την ημέρα (13 Απριλίου 2010) που ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Μάνος Ξυδούς, ταξίδεψε για πάντα προς την αιωνιότητα, στα 57 του χρόνια.

Ο Μάνος Ξυδούς γεννήθηκε και μεγάλωσε στους Αγίους Αναργύρους και ενώ αποφοίτησε από την ΑΣΟΕΕ η αρχική του εργασιακή απασχόληση ήταν ως DJ στο κλαμπ Καρυάτιδες στην Πλάκα, στη συνέχεια στην δισκογραφική εταιρία ΜΙΝΟΣ-ΕΜΙ ως πωλητής και στη συνέχεια ως Marketing Director.

Ατέλειωτη η λίστα των καλλιτεχνών των οποίων υπήρξε παραγωγός σε αρκετούς δίσκους τους όπως οι Μουσικές Ταξιαρχίες του Τζίμη Πανούση, ο Νίκος Νομικός, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Πάνος Κατσιμίχας, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λάκης Παπαδόπουλος, Γιάννης Κούτρας, Μανώλης Λιδάκης, Νίκος Πορτοκάλογλου, Γιάννης Γιοκαρίνης, Βασίλης Καρράς, Μίλτος Πασχαλίδης, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Γιάννης Χαρούλης, Όναρ, Ντομένικα, Λευκή Συμφωνία και πολλοί άλλοι.

Επίσης έβαλε δημιουργικά το χέρι του και σε κάποιες συνεργασίες Ελλήνων μουσικών με δημοφιλείς ξένους καλλιτέχνες, όπως του Μιχάλη Ρακιντζή με τον Ian Gillan των Deep Purple το 1992, αλλά και των Πυξ Λαξ με τους Eric Budron των Animals, Gordon Gano των Violent Femmes, Marc Almond των Soft Cell, και Steve Wynn.

Μεσολάβησε όμως και για την έκδοση του πρώτου δίσκου των Χάρη και Πάνου Κατσιμίχα \”Ζεστά Ποτά\” το 1985, αλλά και για την πρώτη δισκογραφική δουλειά του Μίλτου Πασχαλίδη, την μετά Χαϊνηδων εποχή.

Για δύο χρόνια (1984-1986) διατηρούσε το γκρουπ Dreamer and the Full Moon, ενώ το 1989, εποχή EMI, συναντήθηκε με τους Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, και έτσι δημιουργήθηκε η μπάντα των Πυξ Λαξ.
Στην αρχή ως παραγωγός του πρώτου και τρίτου δίσκου, στη συνέχεια πήρε μέρος στη δημιουργία κάποιων τραγουδιών, μέχρι το 1993 που έγινε πλέον σταθερό μέλος.

Κάποια από τα τραγούδια των Πυξ Λαξ που φέρουν τη δική του σφραγίδα είτε ερμηνευτικά είτε ως δημιουργού είναι τα \”Πούλα με\”, \”Εσύ εκεί\”, \”Χωρίς ντροπή\”, \”Υπάρχουν χρυσόψαρα εδώ\”, \”Δεν θα δακρύσω πια για σένα\”, \”Τα δοκάρια στο γρασίδι περιμένουν τα παιδιά\” και πολλά άλλα φυσικά.

Ο Μάνος Ξυδούς είχε αρχίσει πλέον να είναι αναγνωρίσιμος και δημοφιλής ως μονάδα, καθώς υπήρξε ο οργανωτής των συναυλιών της μπάντας, αλλά και μετά τη διάλυσή τους το 2004, με τη σολο καριέρα που ακολούθησε, μέσα από το δικό του δισκογραφικό δρόμο των 6 άλμπουμ.

Η τελευταία του συναυλιακή περιοδεία ήταν το 2010 με το Best Of Tour των Χάρη & Πάνου Κατσιμίχα.
Ο Μάνος Ξυδούς έφυγε στην κυριολεξία πάνω στη σκηνή, στις 13 Απριλίου 2010 από ανακοπή καρδιάς, εν μέσω πρόβας, σε ηλικία 57 ετών.

Ο τελευταίος του δίσκος με τον τίτλο (!) \”Οταν θα φύγω ένα βράδυ από δω\” ολοκληρώθηκε μετά το θάνατό του από τους πρώην συνεργάτες και φίλους του Φίλιππο Πλιάτσικα και Μπάμπη Στόκα, ενώ σ\’ αυτόν συμμετείχαν σχεδόν όλοι οι φίλοι του όπως οι Διονύσης Τσακνής, Νίκος Πορτοκάλογλου, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Μίλτος Πασχαλίδης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Λάκης Παπαδόπουλος, Όναρ, Μύρωνας Στρατής, καθώς και οι δύο του κόρες Κατερίνα και Νέλλυ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook