Οι εκδόσεις Ίτανος και οι Εκτυπώσεις Δετοράκης εξέδωσαν και διακινούν ένα καινούριο ιστορικό μυθιστόρημα, με τον τίτλο «Το παλίμψηστο του Αρχιμήδη». Η συγγραφέας είναι η κυρία Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου. 

Μέσα από τις σελίδες του συγκεκριμένου βιβλίου ο αναγνώστης ιχνηλατεί την ιστορική πορεία ενός παλίμψηστου χειρογράφου, το οποίο επικαλύφθηκε με χριστιανικά κείμενα. Πίσω όμως από τα χριστιανικά κείμενα κρύβονταν μυστικά που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία των Μαθηματικών. 

Το ερωτήματα που πλανώνται είναι πολλά και δυσερμήνευτα. Ποιος προχώρησε στην απόξεση του αρχικού κειμένου και επικάλυψε το χειρόγραφο με κείμενα χριστιανικά; Ποιοι είναι υπεύθυνοι για την εκτεταμένη καταστροφή των μνημείων του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού;

Ποιοι ήταν αυτοί που θεώρησαν τη Φυσική, την Χημεία και τα Μαθηματικά ως έργα του διαβόλου; 

Το βιβλίο παρακολουθεί όλη την εξέλιξη της ζωής του Αρχιμήδη μέχρι και τον θάνατό του, όπως και αποκαλύπτει άγνωστες και σκοτεινές πτυχές της ιστορίας. Επίσης, δείχνει με ποιον τρόπο σώθηκαν από την αρχαιότητα κάποια κείμενα και έφτασαν έως τις μέρες μας, όπως και το παλίμψηστο του Αρχιμήδη. 

Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον ιστορικό μυθιστόρημα, του οποίου η πρωτότυπη υπόθεση και η επιτυχής σύνθεση συνιστούν ένα έργο πολύ σημαντικό για τον μεγάλο αρχαίο Μαθηματικό. 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕA,εξειδικευμένη στο οικονομικό ναυτιλιακό ρεπορτάζ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Aθήνα. Σπούδασε Ναυτιλιακά και Ναυτικό Δίκαιο στο Λονδίνο, και στη συνέχεια πήρε Μaster στον τομέα του Shipping Management.

Aσχολήθηκε αρχικά με το επιχειρηματικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Κέρδος» και κατόπιν εργάσθηκε ως ναυτιλιακή συντάκτης στην εφημερίδα «Εξπρές», στον «Oικονομικό Ταχυδρόμο», στην«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» και στο «Shipping Outlook», παράλληλα αρθρογραφεί για πολιτιστικά θέματα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά. 

Aπό το 1986 μέχρι σήμερα είναι υπεύθυνη του ναυτιλιακού ρεπορτάζ στη ΝΕΤ 105,8, ενώ έχει παρουσιάσει στη ΝΕΤ τη σειρά ντοκιμαντέρ «Oι κυρίαρχοι των θαλασσών».Είναι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε Γενική Γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης Women’s International in Shipping & Trading Association, επίτιμο μέλος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, καθώς και του Greek Children Found-New York Memorial Cancer Center, καθώς και ενεργό μέλος γυναικείων Πολιτιστικών Συλλόγων.

Έχει κάνει δεκάδες εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, προσκεκλημένη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών και φορέων της ναυτιλίας.Το διήγημά της με τίτλο «Πειραιάς και Piraeus» απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό διηγήματος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ενώ τον Aπρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα Η τέχνη της ζωής. Έχει επίσης εκδώσει, το 2005, τη μελέτη "Στου κύκλου τα γυρίσματα".

To παλίμψηστο του Αρχιμήδη:

Η μυθιστορηματική πορεία στο χρόνο μιας χαλκέντερης περγαμηνής, που επικαλύφθηκε με χριστιανικά κείμενα.Ένα παλίμψηστο ειλητάριο με κρυμμένα μυστικά που έμελλε να αλλάξουν την ιστορία των Μαθηματικών.

Ποιος βίασε τη φίνα περγαμηνή αποξέοντας το αρχικό κείμενο του Aρχιμήδη; Ποιοι εξαπέλυσαν ανηλεείς διωγμούς στη γνώση, στο πνεύμα και στην αρχαία ελληνική γραμματεία; Ποιοι σώριασαν σε ερείπια ή μετέτρεψαν σε ασβέστη τους ναούς και τα μνημεία των Εθνικών, ακρωτηρίασαν τα αγάλματα και αφάνισαν μοναδικά έργα τέχνης;

Ποιοι έκαψαν τις μεγάλες βιβλιοθήκες, τις κιβωτούς της γνώσης του αρχαίου κόσμου; Ποιοι κατέστρεψαν συστηματικά τα εκπληκτικά τεχνολογικά επιτεύγματα των Ελλήνων; Ποιοι έριξαν τα επιστημονικά συγγράμματα στις πυρές που άναψαν στην αιχμή του Μεσαίωνα της Aνατολής; Ποιοι θεωρούσαν τα Μαθηματικά, τη Φυσική και τη Χημεία έργα του διαβόλου;

Το βιβλίο, παρακολουθώντας τη συγκλονιστική πορεία της ζωής του Aρχιμήδη από τη γέννησή του το 287 π.Χ.μέχρι το περίφημο «Μη μου τους κύκλους τάραττε» που είπε πριν ξεψυχήσει, σκίζει το σκοτεινό πέπλο και αποκαλύπτει, στα παρασκήνια της Ιστορίας, τις κτηνώδεις, άγνωστες πλευρές της.

Aποκαλύπτει επίσης πώς κατάφεραν να διασωθούν από τον όλεθρο και να φτάσουν μέχρι τις μέρες μας τα ολιγάριθμα και ανεκτίμητα έργα της προχριστιανικής εποχής όπως το παλίμψηστο του Aρχιμήδη.