Οι ΗΠΑ ανησυχούν για την «μακρά περίοδο αναιμικής ζήτησης» στην ευρωζώνη και για την «κόπωση από τη λιτότητα» σε ορισμένες από τις χώρες της, είπε υψηλόβαθμο στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον ίδιο, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ομάδας «G20» στην Ουάσιγκτον, οι ΗΠΑ πρόκειται να πιέσουν στην κατεύθυνση μίας νέας εξισορρόπησης στην ευρωζώνη, προκειμένου οι χώρες με πλεονασματικές οικονομίες να αναθερμάνουν την εσωτερική τους ζήτηση προκειμένου να «διευκολυνθεί» η εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών των χωρών της «περιφέρειας».

Η Ουάσινγκτον εκλαμβάνει ως θετικά σημάδια την «ρύθμιση» του ρυθμού μείωσης των ελλειμμάτων σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, «προκειμένου να ληφθεί με καλύτερο τρόπο υπ’ όψη η ισχνή ανάπτυξη» και για να μην αποδυναμωθεί περαιτέρω η ζήτηση, υπογράμμισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Πρόσθεσε δε πως η σύνοδος της «G20» θα αποτελέσει ευκαιρία για τις κύριες οικονομικές δυνάμεις να επαναδιατυπώσουν τη δέσμευσή τους να μην υποτιμήσουν το νόμισμά τους προκειμένου να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

Καθώς η Ιαπωνία έχει δεσμευθεί υπέρ μίας πολιτικής νομισματικής χαλάρωσης, που θα οδηγήσει σε μείωση της συναλλαγματικής αξίας του γεν, οι ΗΠΑ «θα παρακολουθούν στενά τα μέτρα που θα λαμβάνει το Τόκιο προκειμένου να εξασφαλισθεί πως αυτά στόχο έχουν την αύξηση της εσωτερικής ζήτησης», τόνισε ο Αμερικανός αξιωματούχος.

newsbeast.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook