Δύο ημέρες μετά τη διπλή φονική έκρηξη στη Βοστώνη, που άφησε πίσω της τρεις νεκρούς και 176 τραυματίες και τόσο οι απλοί πολίτες, όσο και οι τοπικές Αρχές αναζητούν το \”πώς\” και το \”γιατί\” της στυγερής τραγωδίας που έβαψε με αίμα τον αρχαιότερο Μαραθώνιο της πόλης.

Αν και οι έρευνες του FBI για τον εντοπισμό των δραστών δεν έχουν ακόμα καταλήξει σε σαφή συμπεράσματα, ρεπορτάζ του cnn επιχειρεί μία πρώτη σκιαγράφηση του επίδοξου βομβιστή.

Πιο αναλυτικά, ειδικοί επισημαίνουν ότι οι εν λόγω αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί είναι δημιούργημα του \”μοναχικού λύκου\”.

Δηλαδή ενός και μοναδικού τρομοκράτη, ο οποίος μάλιστα χρησιμοποίησε μία απλή συνταγή, διαθέσιμη στο εμπόριο, αλλά και χωρίς καθόλου φαντασία και πρωτοτυπία.

\”Η Αλ Κάιντα το 2010 συμβούλευε τους υποστηρικτές της πως μπορούν να φτιάξουν μέσα σε χύτρες ταχύτητας εκρηκτικούς μηχανισμούς, ιδιαίτερα αποτελεσματικούς αλλά και δύσκολα ανιχνεύσιμους από τς αρχές. Η συνταγή των εκρηκτικών μηχανισμών παραπέμπει επίσης και σε ακροδεξιά στοιχεία των ΗΠΑ. Είτε στη μία είτε στην άλλη περίπτωση, πρόκειται για έναν και μοναδικό τρομοκράτη\”, επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο.

Ωστόσο, ακόμα και έτσι, ήδη στις αμερικανικές υπηρεσίες έχει σημάνει συναγερμός για την απειλή του \”Lonely Wolf\”, αλλά και τις επόμενες κινήσεις τους.

Αν και μέχρι τώρα δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι πίσω από τις φονικές επιθέσεις στη Βοστώνη κρύβεται η Αλ Κάιντα ή οι υποστηρικτές της, ωστόσο, πριν από τρία χρόνια η τρομοκρατική αυτή οργάνωση είχε κάνει σύνθημα της το μότο \”κάνε μόνος σου τον τρομοκράτη\” δίνοντας οδηγίες μέσω του διαδικτύου για την κατασκευή εκρηκτικών μηχανισμών, με απλά υλικά, καλώντας τους μουσουλμάνους απ\’ όλο τον κόσμο να αναλάβουν δράση.

Και αυτό είναι το στοιχείο που έχει ενεργοποιήσει τις παλιές \”μνήμες\” του FBI

\”Πώς να φτιάξεις μία βόμβα στην κουζίνα της μαμάς\”, ήταν το τίτλος του περιοδικού που εξέδωσε η Αλ Κάιντα, το οποίο κυκλοφόρησε το 2010.

Την ίδια ώρα, αξιωματούχος της αμερικανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας δηλώνει στο CNN ότι οι χύτρες ταχύτητας φέρουν την υπογραφή ακροδεξιού Αμερικανού που έχει την …τάση να ανατινάζει κτίρια με αυτοσχέδιες βόμβες.

Ενδεικτικό παράδειγμα, το 1996 στο Ολυμπιακό Πάρκο της Ατλάντα, ο Ερικ Ρούντολφ είχε εμπλουτίσει εκρηκτικούς μηχανισμούς με καρφιά προκειμένου να προκαλέσει όσο το δυνατόν περισσότερα θύματα.

Τις βόμβες, που τις ενεργοποίησε μέσω ωρολογιακών μηχανισμών, όπως και στη Βοστώνη, τις είχε τοποθετήσει μέσα σε σακίδια.

Η πολιτική αναλύτρια του CNN, Gloria Borger δήλωσε ότι \”δεν υπάρχει μονοπάτι σε αυτά τα θέματα\”.

Από την πλευρά του, το FBI αργά το βράδυ της Τρίτης ανέφερε ότι τα υπολείμματα της βόμβας που εντοπίστηκαν δεν ήταν τίποτα άλλο από θραύσματα των ρουλεμάν, χύτρες και καρφιά, ενώ πλέον στελέχη της υπηρεσίας καταλήγουν στο συμπέρασμα το υλικό πυροδότησης μπορεί να ήταν πυρίτιδα ή χλωρικό μίγμα.

Άλλος ειδικός στα εκρηκτικά δήλωσε ότι το κιτρίνισμα της φλόγας προέκυψε από άνθρακα ή κάποια άλλα οργανικά καύσιμα, όπως ζάχαρη.

Ωστόσο, οι αρμόδιοι που διερευνούν την υπόθεση καταλήγουν στο γεγονός ότι: τα υλικά αυτά που πωλούνται στο ευρύ κοινό, δεν μπορούν να οδηγήσουν στα ίχνη του δράστη.

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook