Μεγάλη αναστάτωση και έντονες διαμαρτυρίες απο τους Δήμους προκαλεί η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για την παραχώρησης της χρήσης των παραλιών.

Όπως επισημαίνουν οι Δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά σε επιστολές τους προς τα συναρμόδια Υπουργεία, η αναφορά στην ΚΥΑ σε "παλαιό αιγιαλό" και οι όροι που τίθενται δημιουργούν πολλά προβλήματα στην διαδικασία εκμίσθωσης των παραλιών με αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αναλυτικά στην επιστολή του προς την Υπουργό Τουρισμού, κα. Ολγα Κεφαλογιάννη, τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον Γενικό Γραμματέα Τουριστικών Υποδομών και Επενδύσεων κ. Γιάννη Πυργιώτη και τον Πρόεδρο του ΕΟΤ, κ. Χρήστο Πάλλη. ο Δήμαρχος Χανίων κ.Μανώλης Σκουλάκης αναφέρει τα εξής :

“Με βάση την πρόσφατη νομοθεσία, η απευθείας παραχώρηση με αντάλλαγμα του δικαιώματος απλής χρήσης αιγιαλού παραχωρήθηκε στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α΄ Βαθμού βάση της ΚΥΑ Δ10Β1053970/1672ΕΞ2013/29-3-2013 (ΦΕΚ αρ. Φύλλου 801/5.4.2013 τεύχος Β’)

Ο Δήμος Χανίων έχει στην διαχείριση του μια τεράστια παραλιακή έκτασή στη Δημοτική Ενότητα Νέας Κυδωνίας η οποία εμπεριέχει τις παραλίες του Σταλού (με μήκος παραλίας 1.290 μ. & εμβαδόν παραλίας 35.200 τμ.) και της Αγίας Μαρίνας (με μήκος παραλίας 2.630 μ. & εμβαδόν παραλίας 72.100 τμ.) και στις οποίες υπάρχει καθορισμένος ο παλαιός αιγιαλός εδώ και αρκετά χρόνια. Ελάχιστοι ιδιοκτήτες έχουν προβεί σε αγορά ή εκμίσθωση τμήματος αυτού καθώς στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν επιτρεπόταν.

‘Όπως ορθά μας ενημέρωσε με έγγραφό της η Κτηματική Υπηρεσία του Νομού Χανίων όταν μεταξύ των επιχειρήσεων (πχ. ξενοδοχείων) αυτών και του κοινόχρηστου χώρου του αιγιαλού παρεμβάλλεται παλαιός αιγιαλός, ο οποίος αποτελεί δημόσιο κτήμα και ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου διακόπτεται η γειτνίαση (ομορία) με το αιγιαλό και η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά και μόνον κατόπιν δημοπρασίας και όχι της απευθείας παραχώρησης όπως αυτό προβλέπει με το άρθρο 13 του Ν. 2971/2001.

Με βάση τα παραπάνω τα πιθανότερα σενάρια είναι τα εξής:
α) Ξενοδοχειακές μονάδες τεσσάρων και πέντε αστέρων που υπάρχουν στην περιοχή λόγω της προαπαιτούμενης απόστασης των 100 μέτρων να μη μπορούν να χρησιμοποιήσουν τον αιγιαλό έμπροσθεν της εγκατάστασης τους με αποτέλεσμα την υποβάθμιση του προσφερόμενου τουριστικού προϊόντος τους και
β) Η επισφάλεια της διαχείρισης του χώρου έμπροσθεν της εγκατάστασης από τρίτους με ανεξέλεγκτες προσφερόμενες υπηρεσίες, τιμές και βέβαιες προστριβές κατά τις διαδικασίες δημοπράτησης και χρήσης αιγιαλού.

Από τα παραπάνω προκύπτει ζήτημα μεγίστης σημασίας για την περιοχή μας και θα θέλαμε να το αντιμετωπίσετε άμεσα καθώς δημιουργεί δύο κατηγορίες μίσθωσης ακόμη και εντός της ίδιας περιοχής. Παρακαλούμε επομένως όπως μεριμνήσετε για την κατεπείγουσα διευθέτηση του θέματος καθώς η τουριστική σεζόν έχει είδη ξεκινήσει ενώ πιθανόν να προκύψουν μη θεμιτές ή και πρωτόγνωρες αρνητικές συμπεριφορές στη διαδικασία παραχώρησης χρήσης του αιγιαλού”.

Επίσης ο Δήμαρχος Πλατανιά & Γραμματέας ΠΕΔ Κρήτης Μαλανδράκης Ιωάννης έστειλε επιστολή προς την Υπουργό Τουρισμό κα. Κεφαλογιάννη , μετά την νέα Κ.Υ.Α. Δ10Β1053970/1672ΕΞ2013/29-3-2013 (ΦΕΚ 801/Β/5-4-2013) , καθώς και με το υπ αριθμ.1040/8-4-13 της Κτηματικής Υπηρεσίας Χανίων , όπου θεωρείται ότι διακόπτεται η γειτνίαση ( ομορία) όταν παρεμβάλλεται παλιός αιγιαλός μεταξύ της επιχείρησης και του κοινόχρηστου χώρου αιγιαλού και ως εκ τούτου η παραχώρηση γίνεται αποκλειστικά κατόπιν δημοπρασίας.

Συγχρόνως δημιουργείται άλλο ένα πρόβλημα το οποίο προκύπτει ότι σε διαδικασία δημοπρασίας πρέπει να υπάρχει ελεύθερος χώρος 100 m ανάμεσα στους δημοπρατούμενους κοινόχρηστους χώρους με αποτέλεσμα οι χώροι μπροστά από τις μισές επιχειρήσεις σε μια τουριστική περιοχή να μην μπορούν να δημοπρατηθούν , άρα δημιουργείται και αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ τους.

Ο Δήμαρχος αναφέρει ότι η συγκεκριμένη διάταξη θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα κατά κύριο λόγο στις Ξενοδοχειακές Μονάδες , η οποίες εκμίσθωναν κοινόχρηστο χώρο αιγιαλού για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους ,αναπτύσσοντας ομπρελοκαθίσματα .

Θεωρεί ότι είναι επιβεβλημένο με δεδομένο ότι η τουριστική περίοδος έχει ξεκινήσει ήδη και ότι η έκδοση της Κ.Υ.Α. καθυστέρησε σημαντικά, να υπάρξει οδηγία ( με όποιο τρόπο είναι Νομοτεχνικά ορθός )έτσι ώστε οι όμορες επιχειρήσεις με τον παλιό αιγιαλό να έχουν το δικαίωμα προτεραιότητας στην εκμίσθωση και του παλιού αιγιαλού σε συνέχεια εκμίσθωσης και του κοινόχρηστου χώρου, χωρίς αυτό να απαιτεί την διενέργεια δημοπρασίας.

Με αυτό τον τρόπο και η γειτνίαση (ομορία) για τις επιχειρήσεις που έχουν προτεραιότητα έναντι οποιοδήποτε άλλου δεν θα θιχθεί ,αλλά και τα έσοδα του δημοσίου λόγω μίσθωσης του παλιού αιγιαλού θα αυξηθούν.

Ζητάει από την Υπουργό την άμεση παρέμβαση της προκειμένου να δοθεί η ενδεδειγμένη λύση στο παραπάνω πρόβλημα, καθώς αυτή γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ο τουρισμός είναι μια ελπίδα αύξησης του εισερχόμενου εισοδήματος στην Χώρα μας και θα πρέπει να υποβοηθάμε την όσο το δυνατό πιο ομαλή εξυπηρέτηση των επισκεπτών μας .