Την ανησυχία του καθώς βλέπει τον Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ να γίνεται «πρότυπο» σε χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, εκφράζει σε βιβλίο του ο δικηγόρος του Νορβηγού μακελάρη,κάνοντας έτσι έμμεσες αναφορές στη Χρυσή Αυγή και σε άλλες εξτρεμιστικές δράσεις.

Επισημαίνει μάλιστα ότι σε αρκετές χώρες έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις που παρουσιάζουν ομοιότητες με το τυφλό χτύπημα του Μπράιβικ στο νησί Ούτογια που κόστισε τη ζωή σε 77 ανθρώπους.

«Το πιο ανησυχητικό είναι οι επαναλαμβανόμενες πληροφορίες παντού στον κόσμο που δείχνουν ότι ο Μπράιβικ είναι ολοένα και περισσότερο μια καλτ προσωπικότητα σε ορισμένους κύκλους», γράφει ο Γκέιρ Λίπεσταντ σ\’ ένα νέο βιβλίο που εκδόθηκε στη Νορβηγία.

«Όταν βλέπουμε εικόνες από τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, την Αγγλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα, τη Σουηδία και άλλες χώρες όπου έχει υποστηρικτές, είναι αναμφίβολο ότι ο Μπρέιβικ γίνεται ένα πρότυπο που μπορεί να επηρεάσει άλλα πρόσωπα να έχουν σκέψεις, ιδέες και σχέδια που μπορεί να μετατρέψουν νέους ανθρώπους σε τρομοκράτες και όχι σε πολίτες που σέβονται το νόμο», εξηγεί.

Ο Μπέάιβικ εκτίει αυτή τη στιγμή τη μέγιστη ποινή —21 χρόνια κάθειρξης με δυνατότητα να παραταθεί— επειδή στις 22 Ιουλίου 2011 σκότωσε 77 ανθρώπους ανατινάζοντας πρώτα μια βόμβα κοντά στην έδρα της κυβέρνησης του Όσλο και στη συνέχεια ανοίγοντας πυρ εναντίον συγκέντρωσης της νεολαίας του Εργατικού Κόμματος στο νησί Ούτογια.

Επιθέσεις που παρουσίαζαν ομοιότητες έχουν πραγματοποιηθεί ή αποτραπεί έκτοτε σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων η Πολωνία και η Τσεχία.

«Αν το σκεφτεί κανείς, δεν είναι τόσο ανεξήγητο όσο φαίνεται», εκτιμά ο Λίπεσταντ.

«Υπάρχουν εξαιρετικά πολλοί νέοι άνθρωποι που αναζητούν τον εαυτό τους. Υπάρχουν εξαιρετικά πολλοί άνθρωποι που είναι οργισμένοι, απελπισμένοι με την κατάστασή τους και οι οποίοι δεν έχουν τη στοιχειώδη εκπαίδευση ή μια εργαλειοθήκη (…) που θα μπορούσε να τους καταστήσει επιφυλακτικούς έναντι της βίας και της ολοκληρωτικής σκέψης», γράφει.

Στο βιβλίο του με τίτλο «Αυτό που μπορούμε να υπερασπίσουμε», ο δικηγόρος, ο οποίος έχει χαιρετιστεί σχεδόν ομόφωνα στη Νορβηγία για τον τρόπο με τον οποίο υπερασπίσθηκε τον Μπράιβικ στο όνομα του κράτους δικαίου, υποστηρίζει πως ο καλύτερος τρόπος για να αγωνισθούμε κατά του εξτρεμισμού περνάει από τη συζήτηση των ιδεών.

Ο Μπρέιβικ, ο οποίος κρατείται υπό ειδικό καθεστώς υψηλής ασφάλειας, έχει διαμαρτυρηθεί επανειλημμένα για λογοκρισία στις ανταλλαγές του με τον έξω κόσμο, καθώς η αλληλογραφία του ελέγχεται από τη διεύθυνση της φυλακής.

Το γεγονός ότι ο Μπρέιβικ συνεχίζει να έχει επαφές με τους εξτρεμιστικούς κύκλους «είναι δυσάρεστο, όμως είναι δυστυχώς κάτι που οφείλουμε να ανεχθούμε στο όνομα της ελευθερίας της έκφρασης», υπογραμμίζει ο Λίπεσταντ.

«Η λύση δεν είναι να απαγορεύσουμε, αλλά να καλλιεργήσουμε τα αντεπιχειρήματα ώστε να είναι τόσο ισχυρά που οι εξτρεμιστικές ιδέες να θρυμματιστούν και να γίνουν στάχτη», διαβεβαιώνει ο νορβηγός δικηγόρος.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook