Στην επιλογή του πρώην πρωθυπουργού Ρομάνο Πρόντι για την προεδρία της Ιταλικής Δημοκρατίας κατέληξε η κεντροαριστερή συμμαχία με πυρήνα το Δημοκρατικό Κόμμα, μετά την αποτυχία της λύσης του Φράνκο Μαρίνι να συσπειρώσει την παράταξη.

Το πρόσωπο του κ. Πρόντι θεωρείται ότι θα συσπειρώσει τη συντριπτική πλειοψηφία των κεντροαριστερών εκλεκτόρων, ωστόσο αποτελεί «κόκκινο πανί» για την Κεντροδεξιά υπό το Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η οποία είχε συμφωνήσει στη στήριξη του κ. Μαρίνι.

Η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, του οποίου η θητεία λήγει στις 15 Μαΐου, στην ηγεσία του ιταλικού κράτους, βρίσκεται ακόμη σε αδιέξοδο, μετά από τρεις ψηφοφορίες στις οποίες δεν ανεδείχθη νικητής.

Η πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ρόζι Μπίντι, δήλωσε ότι η ομόφωνη αποδοχή της πρότασης για τον κ. Πρόντι απομάκρυνε την προοπτική μιας κομματικής διάσπασης.

«Η χώρα χρειάζεται θεσμικό διάλογο για ριζικές μεταρρυθμίσεις και κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί με τον Ρομάνο Πρόντι στην Προεδρία», σημείωσε η κ. Μπίντι.
Ο Φαμπρίτσιο Τσικίτο, ωστόσο, στέλεχος του Λαού της Ελευθερίας του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, πρόβλεψε ότι η επιλογή του Δημοκρατικού Κόμματος φέρνει την Ιταλία εγγύτερα σε νέες εκλογές.

«Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο, δεν είμαστε εμείς οι οποίοι επιλέγουμε τις εκλογές, αλλά η Κεντροαριστερά η οποία επιλέγει την μετωπική σύγκρουση μαζί μας», είπε ο κ. Τσικίτο.

Στην προεδρική εκλογή συμμετέχουν όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές και γερουσιαστές, καθώς και 58 εκλεγμένοι περιφερειακοί αντιπρόσωποι, συνολικά 1.007 εκλέκτορες.

Η Κεντροαριστερά ελπίζει ότι από τον τέταρτο γύρο της ψηφοφορίας, οπότε και απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία (504 ψήφοι) και πλειοψηφία των δύο τρίτων επί του συνόλου (672 ψήφοι), ο κ. Πρόντι θα καταφέρει τελικώς να εκλεγεί.

Η ριζοσπαστική αριστερή συνιστώσα της Κεντροαριστεράς, το κόμμα «Αριστερά, Οικολογία, Ελευθερία» του Νίκι Βέντολα, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την υποψηφιότητα Πρόντι.

Το αντιθεσμικό Κίνημα Πέντε Αστέρων του πρώην κωμικού Μπέπε Γκρίλο, από την πλευρά του, επιμένει στην υποψηφιότητα του αριστερού νομικού και ακαδημαϊκού Στέφανο Ροντοτά.

Το Κέντρο του υπηρεσιακού πρωθυπουργόυ Μάριο Μόντι δήλωσε ότι θα στηρίξει την υποψηφιότητα της Άννα Μαρία Καντσελιέρι, υπουργό εσωτερικών της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η Κεντροδεξιά του Σίλβιο Μπερλουσκόνι δήλωσε από την πλευρά της ότι πιθανότατα να ψηφίσει και εκείνη υπέρ της κ. Καντσελιέρι.

Η εκλογή του κ. Πρόντι, ωστόσο, δε φαίνεται απίθανη, αν ψηφιστεί, πλην της Κεντροαριστεράς, και από μικρό αριθμό εκλεκτόρων του Κέντρου και του Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

newsbomb.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook