Σοκαριστικά ήταν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας, αφού όπως διαπιστώθηκε η Κίνα δηλώνει στον ΟΗΕ μόλις το 9% από τα εκατομμύρια ψάρια τα οποία αλιεύει σε διεθνή ύδατα.

Οι εμπειρογνώμονες υποψιάζονταν για χρόνια ότι τα ψάρια που δηλώνει η Κίνα στον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) ήταν πολύ λιγότερα από τον πραγματικό αριθμό, ωστόσο αγνοούσαν το μέγεθος της απάτης.

Όπως προέκυψε από την σχετική έρευνα, τα περίπου 3.400 αλιευτικά της Κίνας ψαρεύουν κάθε χρόνο περίπου 4,1 εκατομμύρια τόνους ψαριών, συνολικής αξίας 11,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σε παράκτια ύδατα 93 χωρών, ωστόσο, η κινεζική κυβέρνηση δήλωσε επίσημα στον ΟΗΕ μόλις 368.000 τόνους ψαριών το χρόνο.

Μάλιστα η ίδια έρευνα έδειξε ότι το 75% των ψαριών (δηλαδή περίπου 3 εκατομμύρια τόνοι ψαριών) που αλιεύουν τα κινεζικά σκάφη προέρχεται από αφρικανικά ύδατα. Τα πλούσια ιχθυαποθέματα της δυτικής Αφρικής, βρίσκονται πλέον σε κίνδυνο, σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, λόγω της υπερεκμετάλλευσης και υπεραλίευσης και αν επιβεβαιωθεί αυτό, σημαίνει ότι πολλές φτωχές χώρες χάνουν δεκάδες εκατομμύρια δολάρια από τα συμβόλαια που υπέγραψαν παραχωρώντας σε ξένες χώρες δικαιώματα αλιείας για συγκεκριμένες ποσότητες.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook