Μέσα σε κλίμα καχυποψίας και ασυνεννοησίας μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων θα έρθει μέχρι την Πέμπτη στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο με τις ρυθμίσεις που αποφασίστηκαν στην διαπραγμάτευση με την Τρόικα.

Με νομοσχέδιο σκούπα το οποίο διαφημίζεται ως «ανάσα» για χιλιάδες πολίτες για τη ρύθμιση οφειλών-όπως έχει γραφεί πρόκειται για μια «τρύπα στο νερό»- επιχειρεί η κυβέρνηση να περάσει ταυτόχρονα το χαράτσι, τις απολύσεις στο Δημόσιο, την απελευθέρωση επαγγελμάτων και το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το νομοσχέδιο το οποίο είναι προαπαιτούμενο για την έγκριση της επόμενης δόσης και σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι την ερχόμενη Κυριακή, που κλείνει για το Πάσχα, εν όψει του Eurogroup στις 15 Μαΐου.

Μετά από τις αντιδράσεις και τις διαρροές του ΠΑΣΟΚ, το νομοσχέδιο θα συζητηθεί μεταξύ του κ. Στουρνάρα και των εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ κ.Σαχινίδη και Χατζησωκράτη.

Η σταύρωση θα έρθει πρόωρα για χιλιάδες δημόσιους υπαλλήλους καθώς το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την απόλυση 15.000 δημοσιών υπαλλήλων –των 1800 υπαλλήλων και την πρόσληψη άλλων τόσων το Μάιο.

Ωστόσο παρά τις διαβεβαιώσεις και τις δηλώσεις του Βαγγέλη Βενιζέλου και του Φώτη Κουβέλη περί απομακρύνσεων των επίορκων αλλά και εθελοντικών αποχωρήσεων ήρθαν δημοσιεύματα αλλά και η συνέντευξη του βουλευτής Επικρατείας και σύμβουλου του Πρωθυπουργού Χρύσανθου Λαζαρίδης να αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο κ. Λαζαρίδης είπε μεταξύ άλλων, μιλώντας στην εφημερίδα «Real News», ότι «με τις απολύσεις στο Δημόσιο σπάει ένα ταμπού», ενώ τόνισε πως « ασφαλώς θα γίνουν με διαφάνεια και αξιοκρατία, με διπλή αξιολόγηση προσωπικού και θέσεων για όλο το δημόσιο , που δεν έχει γίνει ποτέ στο παρελθόν».

Ο κ. Κουβέλης προφανώς και δεν συμφώνησε σε απολύσεις για να σπάσει το «ταμπού», όπως πρώτος είπε ο κ. Τόμσεν και επανέλαβε ο κ. Λαζαρίδης, και φυσικά δεν εννοούσε σε όλο το δημόσιο!

Η βόμβα όμως ήρθε από τον \”Τύπο της Κυριακής\”, που θέτει ζήτημα κατάργησης στην πράξη της πρόνοιας του ισχύοντος Συντάγματος της χώρας περί της προστασίας της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, με τη δημοσίευση αποσπάσματος από την πρόσφατη συμφωνία της κυβέρνησης με την τρόικα για απολύσεις υπαλλήλων που εργάζονται στον δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα με τη σχετική παράγραφο, \”εργαζόμενοι που θα περιληφθούν στις υποχρεωτικές αποχωρήσεις προς τον ιδιωτικό τομέα, θα προέλθουν από αυτούς που απασχολούνται στη γενική κυβέρνηση (εξαιρούνται 16 κρατικές επιχειρήσεις) με μόνιμη σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, ή με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και όσους δεν θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης μέσα στα επόμενα τρία χρόνια.

Υποχρεωτική αποχώρηση σημαίνει ότι ο εργαζόμενος εγκαταλείπει το δημόσιο σε μη εθελοντική βάση\”.

Από την παραπάνω παράγραφο προκύπτει μείζον θέμα, τόσο για τον κ. Κουβέλη όσο και για τον κ. Βενιζέλο σχετικά με τις δηλώσεις που είχαν κάνει μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Φώτη Κουβέλη, «Δεν αποφασίζουμε να κόψουμε κεφάλια γενικώς και αορίστως με βάση τις επιταγές άλλων».

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα δεν διαψεύστηκε και είναι ξεκάθαρο ότι πλέον μιλάμε για «υποχρεωτικές αποχωρήσεις» και σε «μη εθελοντική βάση» και μάλιστα αποκλείει όσους στα επόμενα τρία χρόνια θα έχουν δυνατότητα να θεμελιώσουν δικαίωμα πρόωρης σύνταξης και δεν αναφέρεται σε κατάργηση οργανισμών και επιχειρήσεων.

Ο Γολγοθάς, όμως, συνεχίζεται και για τους φορολογούμενους καθώς το νομοσχέδιο θα προβλέπει την παράταση της είσπραξης του ΕΕΤΗΔΕ ως την έναρξη του ενιαίου φόρου ακινήτων από το 2014, τις ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 48 δόσεις για εφορίες και ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και επεκτάσεις στην απελευθέρωση επαγγελμάτων.

Η κυβέρνηση σκοπεύει να απελευθερώσει το ωράριο των καταστημάτων τις Κυριακές, παρότι δεν φαίνεται να έχει τεθεί ως προαπαιτούμενο από την Τρόικα, ενώ συναντά την ισχυρή αντίσταση των εμποροϋπαλλήλων αλλά και των κυβερνητικών εταίρων.

Εν τω μεταξύ ξεκαθαρίζεται ότι δεν πρόκειται να επανεξετασθεί το θέμα του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης, ούτε και κατά την επικαιροποίηση του μνημονίου τον Ιούνιο.

newpost.gr/Νίκος Παναγιωτόπουλος

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook