Αισθητή πτώση σημειώνουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές των καυσίμων, λόγω της υποχώρησης των διεθνών τιμών των πετρελαιοειδών.

Οι τελικές τιμές παραμένουν μεν σε υψηλά επίπεδα λόγω της φορολογίας που επιβλήθηκε τα τελευταία τρία χρόνια, ωστόσο η τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται τώρα σε επίπεδα σχεδόν 20 λεπτά χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Το πετρέλαιο θέρμανσης αντίστοιχα πωλείται περίπου 7 λεπτά το λίτρο φθηνότερα σε σχέση με την έναρξη της περιόδου διάθεσης (15 Οκτωβρίου), η οποία ολοκληρώνεται την ερχόμενη εβδομάδα. Και για το ντίζελ κίνησης, στο οποίο στο μεταξύ έχει μειωθεί και ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης, η μέση τιμή έχει υποχωρήσει κατά 21 λεπτά περίπου.

Η μείωση στο κίνησης, εκτός από την πτώση των διεθνών τιμών οφείλεται και στην περικοπή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης που έγινε ταυτόχρονα με την εξίσωση του φόρου στη θέρμανση.

Παρά τις μειώσεις αυτές, οι τιμές σε απόλυτα μεγέθη δεδομένης και της μείωσης των εισοδημάτων διαμορφώνονται σε υψηλά επίπεδα. Είναι ενδεικτικό ότι στην τριετία 2009 - 2012, σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελληνικών Πετρελαίων η συνολική κατανάλωση καυσίμων λόγω της κρίσης έχει περιοριστεί κατά 30 % ενώ έχουν βάλει λουκέτο περισσότερα από 1500 πρατήρια.

zougla.gr