Σε μία από τις ωραιότερες περιοχές του Δήμου Χανίων αλλά και μια από τις σπουδαιότερες πόλεις - κράτη της Κρήτης, την Αρχαία Απτέρα, συνεχίστηκε την προηγούμενη Κυριακή 21 Απριλίου 2013 το πρόγραμμα δωρεάν ξεναγήσεων που υλοποιεί – για δεύτερη συνεχή χρονιά – ο Δήμος Χανίων σε συνεργασία με επιστημονικούς και επαγγελματικούς φορείς του πολιτισμού και τουρισμού, με τίτλο «ΓΝΩΡΙΖΩ και ΣΕΒΟΜΑΙ την πόλη μου: ταξίδι στην Ιστορία, στα Σοκάκια, τις Μνήμες και τα Χρώματα της πόλης των Χανίων»

Ξεναγοί ήταν οι αρχαιολόγοι: Βάννα Νινιού-Κινδελή, Διευθύντρια των ανασκαφών της Απτέρας και η Λουκία Φλεβάρη, επιβλέπουσα του ΕΣΠΑ στο έργο του θεάτρου.

Οι αρχαιολόγοι, αφού επεσήμαναν τα ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία, τα σχετικά με την πόλη, διαχρονικά, ξεκίνησαν την περιήγηση τους από τους αρχαίους ναούς στην είσοδο του χώρου. Στη συνέχεια έδωσαν πληροφορίες για το μοναστήρι και έδειξαν την έκθεση του εποπτικού υλικού, που στεγάζεται εκεί. Η διαδρομή συνεχίστηκε στις εντυπωσιακές δεξαμενές και τα δημόσια λουτρά. Το ενδιαφέρον κορυφώθηκε στο χώρο του θεάτρου, όπου οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη με τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ/ΠΕΠ Κρήτης.Επόμενο σημείο ήταν η ρωμαϊκή οικία με την περίστυλη αυλή, για να καταλήξει στην περιοχή της κεντρικής εισόδου της πόλης, όπου βρίσκονται και τα μεγάλα οικογενειακά ταφικά μνημεία.
Η ξενάγηση διήρκησε τρισήμιση ώρες. Σε όλη τη διαδρομή διατυπώνονταν πολλές ερωτήσεις και το ενδιαφέρον ήταν πολύ μεγάλο εκ μέρους των πολιτών.

Οι αρχαιολόγοι ευχαρίστησαν το Δήμο Χανίων και το Δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, για τη συμπαράσταση και τη συνεργασία τους σε όποια ζητήματα παραστεί ανάγκη.Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όλους, με απαραίτητη προϋπόθεση όμως την έγκαιρη δήλωση συμμετοχής, προκειμένου να διασφαλιστεί η ποιοτική παροχή της υπηρεσίας ξενάγησης.

Την επόμενη Κυριακή 28/04/2013 θα πραγματοποιηθεί ξενάγηση στον “Φάρο Χανίων & Μόνιμη έκθεση Αρχαίας και Παραδοσιακής Ναυπηγικής – Μινωικό Πλοίο'' (από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου Κρήτης κ. Μανώλη Πετράκη / Σημείο Συνάντησης: Νεώριο του Μόρο – Ενετικό Λιμάνι)

Ενώ για το μήνα Μάιο, που ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα, έχουν προγραμματισθεί οι ακόλουθες ξεναγήσεις

12/05/2013: Ξενάγηση στο “Ναυτικό Μουσείο Κρήτης” (από τον Πρόεδρο του Ναυτικού Μουσείου κ. Μανώλη Πετράκη / Σημείο Συνάντησης: Ναυτικό Μουσείο Κρήτης)

19/05/2013: Ξενάγηση στα “Αρχιτεκτονικά Μνημεία των Χανίων” (από το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ν. Χανίων / Σημείο Συνάντησης – Αφετηρία: Πλατεία Δημοτικής Αγοράς)

26/05/2013: Ξενάγηση στο “Μουσείο Τυπογραφίας” (από την υπεύθυνη του Μουσείου κα. Έλια Κουμή / 10:30 π.μ Αναχώρηση Λεωφορείου από την Πλατεία Δημοτικής Αγοράς, )

Για περισσότερες πληροφορίες καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Χανίων, από Δευτέρα έως Παρασκευή και ώρα 10:00 -13:00 μμ, στο τηλέφωνο: 28213 41666 ή στο e-mail: [email protected]