Μετά από μία χαώδη διαδικασία ανάδειξης προέδρου της Δημοκρατίας, που έβγαλε βαριά τραυματισμένο το Δημοκρατικό Κόμμα, και μετά την επανεκλογή του Ναπολιτάνο στην προεδρία και τις αυστηρές συστάσεις του για ενότητα πάνω σε κοινά πλαίσια, κεντροαριστερά κόμματα και η κεντροδεξιά στην Ιταλία συμφωνούν υπό το βάρος των περιστάσεων να συμμετάσχουν σε κυβέρνηση συνεργασίας, πιθανόν υπό την ηγεσία του Τζουλιάνο Αμάτο.

Κατά πληροφορίες που διαρρέουν από τα στρατηγεία των κομμάτων, μειώνονται οι πιθανότητες να δοθεί εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον δήμαρχο της Φλωρεντίας και μέλος του Ματέο Ρέντσι και τις περισσότερες πιθανότητες φέρεται ότι συγκεντρώνει ο σοσιαλιστής πρώην πρωθυπουργός Τζουλιάνο Αμάτο.

Σε ομιλία του την Τρίτη ο Αμάτο υπογράμμισε ότι «αν λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, δεν πρόκειται να επιβάλει φορολόγηση των τραπεζικών καταθέσεων, ούτε να προχωρήσει σε επιβολή φόρου στις μεγάλες περιουσίες».

Ο πρόεδρος Ναπολιτάνο αναμένεται να αναθέσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης αργά την Τρίτη ή, το αργότερο, το πρωί της Τετάρτης.

«Ναι» από Pd, Pdl και Sc

Το Δημοκρατικό Κόμμα (Pd), μετά την λήξη της συνεδρίασης της γραμματείας του, τάχθηκε υπέρ της συμμετοχής στην νέα κυβέρνηση από την οποία ζητά να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και να καταπολεμήσει την ανεργία.

Η συμμετοχή του κόμματος θα γίνει «με όποια στελέχη του θεωρηθούν χρήσιμα».

Εξάλλου, την βούληση του Λαού της Ελευθερίας (PdL) να υποστηρίξει μια «ισχυρή κυβέρνηση μακράς διάρκειας» υπογράμμισε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Ναπολιτάνο.

«Δεν πρέπει να σχηματιστεί μια παροδική κυβέρνηση, αλλά να καταλήξουμε σε ένα σχήμα που να βασίζεται σε συμφωνία των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας», σημείωσε ο Μπερλουσκόνι, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «η κεντροδεξιά παράταξη πρόκειται να στηρίξει το πρόσωπο που θα επιλεγεί και θα λάβει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Υπέρ μιας κυβέρνησης αλλαγής, «η οποία θα βασίζεται στην συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων», φέρονται να εκφράστηκαν οι εκπρόσωποι της Επιλογή Πολιτών (Sc) του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι στην δική τους συνάντηση με τον Ναπολιτάνο.

Παραταύτα, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S) του Μπέπε Γκρίλο διαμέσου των κοινοβουλευτικών του εκπροσώπων, της Ρομπέρτας Λομπάρντι και του Βίτο Κρίμι, μετά την συνομιλία με τον νεοεκλεγέντα Ιταλό πρόεδρο κάνει γνωστό ότι «παραμένει η μόνη πραγματική αντιπολίτευση της χώρας».

«Δεν πρόκειται όμως να εναντιωθούμε από θέμα αρχής σε όλα τα μέτρα που θα προταθούν. Θα αποφασίζουμε κατά περίπτωση», πρόσθεσε η Λομπάρντι.

Η Λέγκα, από την μεριά της, υπογράμμισε ότι «πρόκειται να παραμείνει στην αντιπολίτευση», και εξέφρασε την αντίθεσή της στο ενδεχόμενο να αναλάβει πρωθυπουργός ο σοσιαλιστής Τζουλιάνο Αμάτο.

Αρνητικό ήταν και το κόμμα Αριστερά και Ελευθερία του περιφερειάρχη του Μπάρι, Νίκι Βέντολα, που είπε «όχι» σε κυβέρνηση ευρείας συνεργασίας με την συμμετοχή της κεντροδεξιάς.

Η οικονομία, το αγκάθι της νέας κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση, 57 ημέρες μετά τις εκλογές ο Μάριο Μόντι παραμένει υπηρεσιακός πρωθυπουργός αλλά είναι θεσμικά ανίσχυρος γιατί η κυβέρνησή του αδυνατεί να πάρει αποφάσεις και να προωθήσει πολιτικές μακρόπνοου χαρακτήρα.

Κοινή είναι στα δημοσιεύματα του ιταλικού Τύπου η εκτίμηση ότι, καθώς η οικονομία συνεχίζει να πλήττεται από ύφεση, η επόμενη κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει την αναβολή της αύξησης του ΦΠΑ από το 21% στο 22% που έχει οριστεί για τον ερχόμενο Ιούλιο, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω συρρίκνωση της κατανάλωσης.

Επιπλέον, ειδικοί εκτιμούν ότι πρέπει να επανεξεταστεί η αύξηση του φόρου για την αποκομιδή των απορριμμάτων, που έχει προγραμματιστεί να ισχύσει μέσα στο 2013. Όμως, οι αναλυτές επισημαίνουν πως για να παγώσουν αυτά τα δυο μέτρα πρέπει να εξευρεθούν έσοδα από εναλλακτικές πηγές, ύψους 38 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Για να υπάρξει οικονομική ανάκαμψη το 2013 πρέπει να συνεχιστεί η καταβολή των χρεών της δημόσιας διοίκησης προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις. Ως τώρα, έχει αποφασιστεί η εξόφληση 40 δισεκατομμυρίων ευρώ ως το τέλος του 2014, αλλά το συνολικό τους ύψους των οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα υπολογίζεται πως φτάνει τα 120 δισεκατ. ευρώ.

Για να καλυφθούν οι έκτακτες ανάγκες του ταμείου ανεργίας, η επόμενη κυβέρνηση καλείται να εξασφαλίσει άλλα 17 δισεκατ. ευρώ. Το συνδικάτο Cgil έχει κάνει γνωστό ότι μέχρι τον Ιούνιο 500.000 πολίτες κινδυνεύουν να μην παίρνουν επιδόματα σε μηνιαία βάση.

Η κυβέρνηση επιβάλλεται να ασχοληθεί και με την ανάγκη των επιχειρήσεων να μπορούν να λαμβάνουν πιστώσεις από τον τραπεζικό τομέα. Οι τράπεζες έχουν μειώσει σε κρίσιμο βαθμό την καταβολή δανείων λόγω ύφεσης. Μια από τις λύσεις που αναμένεται να εξεταστούν είναι και η δημιουργία ενός νέου κρατικού ταμείου για την στήριξη των επιχειρήσεων.

Τέλος, το PdL του Μπερλουσκόνι επιμένει στην ανάγκη κατάργησης του φόρου ακινήτων για όποιον διαθέτει μόνο ένα ακίνητο για ιδιοκατοίκηση, αλλά θα πρέπει να εξευρεθούν και γι\’ αυτό έσοδα από άλλες πηγές συνολικού ύψους 4 δισεκατ. ευρώ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook