Ένα άρθρο για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας δημοσίευσε την Κυριακή (10/4) η εφημερίδα «Economist», περιγράφοντας με τα πιο μελανά χρώματα τα όσα συμβαίνουν στη χώρα μας. Πού κατέληξε; Φυσικά, εκεί που καταλήγουν όλα τα διεθνή ρεπορτάζ για την ελληνική οικονομία: Στην πώληση της κρατικής περιουσίας.

Στο άρθρο του, ο Economist αναφέρει εν ολίγοις πως δεν υπάρχει ιδιαίτερη διέξοδος για το σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας.

Υποστηρίζει, δε, πως η προσκόλληση στο σχέδιο αυτό, ενδεχομένως, να αποτελέσει και την καταστροφή της, καθώς, ύστερα από σχεδόν ενάμιση χρόνο από την εκπόνησή του, ούτε το έλλειμμα κατάφερε να μειωθεί, αλλά ούτε και να προοιωνίσει το οποιοδήποτε θετικό για την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

«Οι δημοσιονομικές αποτυχίες έχουν κάνει ακόμα πιο επιφυλακτικές τις αγορές απέναντι στο ελληνικό χρέος. Το επιτόκιο των δεκαετών κρατικών ομολόγων έχει σκαρφαλώσει στο 13%. Οι διεθνείς οίκοι υποβάθμισαν κι άλλο την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας. Αυτό δεν επηρεάζει την κυβέρνηση για την ώρα, καθώς μπορεί να καλύψει τις ταμειακές της ανάγκες από τα κεφάλαια διάσωσης.

Όμως, το σχέδιο του περασμένου Μαΐου υπολόγιζε να εκταμιεύσει χρήματα που ανέρχονται σε πάνω από τα μισά από αυτά που απαιτούνται για να βγει το 2012 στις αγορές. Δεδομένου ότι κάτι τέτοιο μοιάζει τελειώς ανεδαφικό, θα χρειαστεί περισσότερη εξωτερική βοήθεια από τα 110 δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν ήδη δεσμευτεί».

Η ελληνική οικονομία, λέει ο Economist, έχει μπει σε έναν φαύλο κύκλο.

«Αν παραμείνει αδύναμη, αυτό θα υπονομεύσει την ικανότητα της κυβέρνησης να επιβάλει πρόσθετες φορολογικές περικοπές, πράγμα που, με τη σειρά του, θα προκαλέσει κι άλλη απώλεια της εμπιστοσύνης των αγορών, που θα κλείσουν τη στρόφιγγα της χρηματοδότησης στις τράπεζες. Άραγε, υπάρχει κάποια διέξοδος από αυτήν την παγίδα;».

Στο παραπάνω ερώτημα, ο Economist υποστηρίζει πως η διέξοδος αυτή δεν βρίσκεται στην αναδιάρθρωση του χρέους, αλλά στην πώληση της γης και της κρατικής περιουσίας.

«Το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα πρέπει να προέλθει από τις πωλήσεις γης, όμως, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρξει μεταρρύθμιση στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Η έλλειψη μητρώου για τις ακριβείς συμμετοχές του κράτους στα ακίνητα και τη γη αποτελεί ακόμα ένα μεγάλο ζήτημα. Η θέσπισή του θα ήταν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος, για να ξεκινήσει η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα».

zougla.gr