Μήνυμα επανεκκίνησης της οικονομίας, αλλά και επαναβεβαίωσης της συνεργασίας των κυβερνητικών εταίρων, μετά τους τριγμούς που προκλήθηκαν τις τελευταίες μέρες, επιχειρούν να στείλουν με την κοινή τους παρουσία στην επιθεώρηση των έργων της εθνικής οδού Αθηνών-Πατρών, στο Ζευγολατιό Κορινθίας, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Οι δύο πολιτικοί αρχηγοί έφτασαν μαζί με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της ΔΗΜΑΡ, Νίκο Τσούκαλη, που εκπροσωπεί τον Φώτη Κουβέλη, στο πρώτο εργοτάξιο της Ολυμπίας Οδού στις 10:00 ακριβώς.

Πρώτος ο κ. Βενιζέλος και δέκα λεπτά αργότερα ο πρωθυπουργός. Εκεί τους υποδέχθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης και τους ξενάγησε ο εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας.

Πρώτος ρώτησε ο κ. Σαμαράς «σε ποιο σημείο βρίσκεται τώρα το έργο και πότε θα παραδοθεί».

«Μέχρι σήμερα είναι στο 30% και θα παραδοθεί τον Οκτώβριο του 2015», απάντησε ο μηχανικός της Κοινοπραξίας, ενώ πρόσθεσε ότι «υπάρχουν πολλά αρχαιολογικά ευρήματα». «Όπως ξέρετε ήμασταν και οι δύο υπουργοί Πολιτισμού», είπε ο κ. Βενιζέλος.

Κατά τη σημερινή τους επίσκεψη οι δύο αρχηγοί και ο εκπρόσωπος της ΔΗΜΑΡ, θα στείλουν το μήνυμα ότι η επανεκκίνηση των κατασκευαστικών έργων στη χώρα σημαίνει και άμεσες, νέες θέσεις εργασίας. Πιο συγκεκριμένα ξεκινούν και πάλι τέσσερα μεγάλα έργα που είναι η Ολυμπία Οδός (Ελευσίνα - Κόρινθος - Πάτρα - Πύργος - Τσακώνα), ο αυτοκινητόδρομος Αιγαίου (Μαλιακός - Κλειδί), ο Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (Μαλιακός - Εγνατία Οδός) και η Ιόνια Οδός/Νέα Οδός (Αντίρριο - Ιωάννινα).

Στα έργα αυτά αναμένεται να βρουν δουλειά 25.000 άτομα, εργάτες, εδικό προσωπικό και έλληνες επιστήμονες, ενώ στόχος είναι να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του 2015.

Aντώνης Σαμαράς: Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εδώ

«Οι θυσίες του Ελληνικού λαού πιάνουν τόπο. Μέρα με τη μέρα αποδεικνύεται ήδη ότι η Ελλάδα σηκώνει τα μανίκια, σηκώνει κεφάλι», τόνισε ο πρωθυπουργός από το Ζευγολατιό και πρόσθεσε:

«Η επανεκκίνηση της οικονομίας είναι εδώ, το βλέπουμε. Αυτοί οι αυτοκινητόδρομοι θα δώσουν χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας.

Η Πατρίδα μας γυρίζει σελίδα. Πιστεύω, πραγματικά, ότι η ανάκαμψη δεν είναι μακριά και τελικά η Ελλάδα της ανάπτυξης θα νικήσει».

Το παρασκήνιο της πρόσκλησης Σαμαρά

Σε μια κίνηση προκειμένου να χαμηλώσουν οι τόνοι, ο πρωθυπουργός κάλεσε τους προέδρους των άλλων δύο κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση να επισκεφτούν μαζί σήμερα, τα εργοτάξια που ξεκινούν και πάλι κατά μήκος της Ολυμπίας Οδού.

Το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να χαμηλώσει τους τόνους για να μην υπάρχει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο εικόνα αντιπαράθεσης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων παρά τις όχι και τόσο κομψές παρεμβάσεις, κυρίως του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, που κλιμακώθηκαν με την απαίτηση για άμεση μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, ενώ το θέμα είχε δρομολογηθεί προς διευθέτηση για τον Ιούνιο.

Άλλωστε όπως υπενθύμιζαν στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού, έχει ξεκινήσει ήδη η ηλεκτρονική αλληλογραφία με την τρόικα, με τα επιχειρήματα της ελληνικής κυβέρνησης για να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση από το 23%, στο 13% και η απάντηση θα έρθει στα τέλη Μαΐου, ενώ εξέφραζαν την απορία τους για τη στάση του κ. Βενιζέλου ο οποίος “ζητά τη μείωση του ΦΠΑ, που αυξήθηκε επί των ημερών του, όπως ζητούσε και την κατάργηση του χαρατσιού, που εκείνος είχε επιβάλλει”.

Παράλληλα για το πρακτικό του θέματος, σημείωναν ότι “το πολυνομοσχέδιο είναι το πακέτο που συμφωνήθηκε με την τρόικα και δεν μπορεί να αλλάξει αυτή τη στιγμή”.

Η επιλογή πάντως να πέσουν οι τόνοι, δείχνει ότι στο Μέγαρο Μαξίμου λαμβάνουν υπόψη τόσο τα οικονομικά όσο και τα δημοσκοπικά δεδομένα των άλλων δύο κυβερνητικών εταίρων και κατανοούν τον τρόπο που αντιμετωπίζουν τα τρέχοντα ζητήματα.

newpost.gr