Εγγραφο προς τις υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας με το οποίο υπενθυμίζει ότι το αίμα διατίθεται σε όποιον το χρειάζεται απέστειλε η η υφυπουργός Υγείας, Φωτεινή Σκοπούλη με αφορμή τη ρατσιστική πρωτοβουλία που πήρε για μία ακόμη φορά η Χρυσή Αυγή να διοργανώσει το Σάββατο 27 Απριλίου, Πανελλήνια Ημέρα Αιμοδοσίας, «αιμοδοσία μόνο για Ελληνες».

Η κυρία Σκοπούλη αναφέρει στο έγγραφό της πως πρέπει να γίνει σαφές προς «όλες τις αιμοδοσίες της χώρας ότι κάθε αιμοδότης είναι ελεύθερος να δώσει αίμα εφόσον εξασφαλιστούν οι καθαρά ιατρικές προϋποθέσεις. Επίσης θα πρέπει να γίνει σαφές σε κάθε αιμοδότη ότι το αίμα που θα δώσει θα διατεθεί σε όποιον το χρειάζεται με καθαρά ιατρικά κριτήρια και όχι εθνικά ή φυλετικά».

Στην ανακοίνωση της ρατσιστικής πρωτοβουλίας της Χρυσής Αυγής αντέδρασε και η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) η οποία καλεί και αυτή με τη σειρά της τους γιατρούς και τις υπηρεσίες αιμοδοσίας «να τηρήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και να αρνηθούν ρητά κάθε αιμοληψία ή συνεργασία που οδηγεί στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ έχει ως εξής:

«Το αίμα είναι βασικό ανθρώπινο αγαθό το οποίο ούτε πωλείται ούτε αγοράζεται και ο μόνος τρόπος εξεύρεσής του είναι η εθελοντική αιμοδοσία, πράξη αλτρουισμού, ανθρωπιάς και ανιδιοτελούς αλληλεγγύης.

Το αίμα δεν έχει εθνική ή φυλετική σύνθεση. Όλοι οι άνθρωποι έχουν το ίδιο αίμα και οι φιάλες που συλλέγονται κατά τη διάρκεια της εθελοντικής αιμοδοσίας χορηγούνται με αποκλειστικά ιατρικά κριτήρια σε όσους έχουν ανάγκη μετάγγισης αίματος. Στην αιμοδοσία δεν επιτρέπεται να υπεισέρχεται κανένα κριτήριο έθνους, φυλής, κόμματος, θρησκείας, κοινωνικής τάξης. Τα παραπάνω συνιστούν καταστατικές, μη διαπραγματεύσιμες αρχές της αιμοδοσίας. Παραπλανά χυδαία την κοινή γνώμη όποιος προπαγανδίζει ή αφήνει να εννοηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα διακρίσεων στο αίμα που συλλέγεται σε οποιαδήποτε αιμοδοσία. Το απεχθέστερο όμως είναι ότι χύνει ρατσιστικό δηλητήριο.

Εδώ και μήνες η Χρυσή Αυγή έχει εντάξει την αιμοδοσία στο οπλοστάσιο της μισαλλόδοξης προπαγάνδας της, διακηρύσσοντας τη διενέργεια εθελοντικής αιμοδοσίας "μόνο για Ελληνες" και αύριο Σάββατο 27 Απριλίου διεξάγει ανάλογη πανελλαδική εκστρατεία. Ως γιατροί θεωρούμε αποκρουστικό να εντάσσεται η εθελοντική αιμοδοσία στη λογική της διάκρισης, του ρατσιστικού διαχωρισμού και της εκστρατείας μίσους της Χρυσής Αυγής».

Οι γιατροί καλούν τις υπηρεσίες αιμοδοσίας να τηρήσουν τις οδηγίες του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας και να αρνηθούν ρητά κάθε αιμοληψία ή συνεργασία που οδηγεί στη σπίλωση της εθελοντικής αιμοδοσίας, μετατρέποντάς την από πράξη αλληλεγγύης σε μέσον προβολής της μισαλλοδοξίας».


iefimerida.gr