Ξεκίνησε στην στην επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής και με παρουσία τριών υπουργών της κυβέρνησης, του Γιάννη Στουρνάρα, του Αντώνη Μανιτάκη και του Γιάννη Βρούτση η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου, το οποίο κατατέθηκε χθες με τη διαδικασία του κατεπείγοντος.

Ο κ. Στουρνάρας εξήγησε ότι το νομοσχέδιο κατατέθηκε με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξαιτίας των δύο προσεχών συνεδριάσεων του Euro Working Group και του Eurogroup.

Παράλληλα, αναφερόμενος στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία, ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι εάν ολοκληρωθεί η διαδικασία κοστολόγησής τους από Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έως αύριο τότε θα κατατεθούν κατά τη συζήτηση του πολυνομοσχεδίου στην Ολομέλεια.

Σε περίπτωση που διαδικασία δεν ολοκληρωθεί εγκαίρως, σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, οι τροπολογίες θα συμπεριληφθούν στο επόμενο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, υπογράμμισε ότι «σε αυτό το νομοσχέδιο υπάρχει και μια σημαντική διάταξη που αφορά την ρύθμιση για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα. Δεν αμφισβητεί κανείς της αναγκαιότητα ψήφισης αυτής της ρύθμισης, χιλιάδες νοικοκυριά θα ανακουφιστούν, είναι μία ακόμα ρύθμιση που επιβεβαιώνει τον χαρακτήρα του εκτάκτου».

Κόντρα για το κατεπείγον

Από την άλλη ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε για «περιορισμό της Δημοκρατίας» και κατηγόρησε την κυβέρνηση λέγοντας ότι αν και είχε όλο τον χρόνο να φέρει το νομοσχέδιο με κανονικές διαδικασίες προτίμησε να το εισάγει στην Βουλή την τελευταία στιγμή.

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης από τη μεριά του έκανε λόγο για «μνημονιακή τροϊκανή δικτατορία και για νομοσχέδιο – τερατούργημα» που καταλύει τον κανονισμό της Βουλής.

«Η πλειοψηφία του κοινοβουλίου αποφασίζει και η μειοψηφία σέβεται» απάντησε στον κ. Λαφαζάνη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης.

Από την πλευρά των Ανεξάρτητων Ελλήνων ο κ. Νότης Μαριάς σημείωσε ότι αποτελεί «συστηματική κυβερνητική επιλογή η απαξίωση της Βουλής» ενώ ο Ηλίας Παναγιώταρος (Χ.Α) υποστήριξε πως «δεν είμαστε κυρίαρχη χώρα, το αποδεικνύετε ακόμα μια φορά γιατί υπακούετε στις επιταγές της τρόικα».

Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ( ΚΚΕ) κατήγγειλε «την διαδικασία, κλιμάκωση βάρβαρης και αντιλαϊκής επίθεσης».

Από τα κόμματα της συγκυβέρνησης ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος από το ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι η χώρα δεν πρέπει να χάσει χρόνο.

Από πλευράς ΔΗΜΑΡ, Ασημίνα Ξηροτύρη από τη ΔΗΜΑΡ είπε «είναι γεγονός ότι κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος με την διαδικασία του κατεπείγοντος ειδικά όταν συζητάμε σημαντικές ρυθμίσεις για όλα τα θέμα, όμως δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι αποτελούν εφαρμογή του νόμου του 2012 κυρίως όμως αποτελούν εφαρμογή των τελευταίων διαπραγματεύσεων που έκανε η κυβέρνηση με την τρόικα και αποτυπώνουν τις ρυθμίσεις για φορολογική πολιτική και δημόσια διοίκηση, που πολλές από αυτές είναι μάλλον θετικές για την κοινωνία».

Ο χαρακτήρας του κατεπείγοντος εγκρίθηκε με ψήφους 26 υπέρ και 15 κατά.

newpost.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook